lauantai 22. helmikuuta 2014

Kullervo

Kirjoittaja: Aleksis Kivi
Kirjoitettu: 1864
Julkaistu: 2012 (ensimmäinen painos 1919)
Kustantaja: Elisa Kirja
Sivumäärä: 63

Untamoinen hyökkää veljensä Kalervon kimppuun ja tappaa koko tämän perheen lukuunottamatta veljenpoikaansa, Kullervoa, jonka ottaa orjaksi. Kullervo on kuitenkin huono työmies, ja tuhoaa Untamoisen omaisuutta töitä tehdessään. Tästä sydämistyneenä ja Kullervon kostoa peläten Untamoinen myy Kullervon Ilmariselle orjaksi, mutta sekään ei pääty hyvin...

Aleksis Kiven näytelmä Kullervo kertoo tarkemmin ja laajemmin Kalevalasta tutun Kullervon tarinan. Kullervo ei kuitenkaan toista täysin Kalevalan tapahtumia, vaan muokkaa niitä hieman, joskin perusjuoni säilyy samana. Kivi on lisännyt myös näytelmäänsä hahmoja, laajentaen hahmojen välisiä suhteita ja tuoden myös sivuhahmojen persoonia enemmän esiin.

Kullervon tarina on tuntunut minusta aina jotenkin irralliselta verrattuna muuhun Kalevalaan. Untamoinen, Kalervo ja Kullervo ilmestyvät yhtäkkiä kesken Väinämöisen, Ilmarisen ja Lemminkäisen seikkailujen. Erillisenä tarinana Kullervon kohtalo ja elämä ovat kuitenkin paljon helpommin käsitettävissä. Kiven näytelmä tosin vaatii mielestäni myös Kalevalan tuntemista - Ilmarinen, Väinämöinen ja muut Kalevalan hahmot ilmestyvät niin puskista, että täysin Kalevalasta tietämätön ihminen pitäisi Kullervoa kovin omituisena näytelmänä.

Itse en kaikesta huolimatta erityisemmin pitänyt Kullervosta. Vaikka teos laajentaakin Kullervon traagista elämää, ei se mielestäni toimi itsenäisenä teoksena ilman Kalevalan tuntemista erityisen hyvin. Kaiken kaikkiaan Kullervo jäi liian pintapuoliselle tasolle, huolimatta siitä, että se menee Kullervon ja hahmojen suhteen syvemmälle kuin varsinainen Kalevala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti