perjantai 7. helmikuuta 2014

Mustat morsiamet

Kirjoittaja: Sirpa Kähkönen
Julkaistu: 1998
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 288

Anna muuttaa Kuopioon tohtorinrouvan piiaksi Savon maaseudulta. Elämä kaupungissa avaa aivan uusia mahdollisuuksia ja uuden todellisuuden. Ujo Anna tutustuu Lassiin, ja Annan tultua raskaaksi pari menee naimisiin. Onni ei kuitenkaan kestä kauaa: raskaus päättyy epäonnisesti ja Lassi joutuu vankilaan kommunistisen toimintansa johdosta.

Kähkösen Kuopio-sarjan ensimmäinen osa Mustat morsiamet keskittyy lähinnä Annan elämän kuvaamiseen. Teos on muutenkin hahmoiltaan hyvin naiskeskeinen ja erilaiset naiskohtalot ovat pääosassa. Hahmoihin lukeutuvat niin Annan anoppi, ystävä Lilja, sisar Helmi kuin tohtorinrouvakin. Vaikka Anna onkin päähenkilö, liittää Kähkönen tämän lähipiirin naiset mukaan teokseen. Ystävä Lilja on Annan kohtalotoveri: Liljankin mies on vankilassa kommunismin tähden. Lilja on teoksessa vahva naishahmo, joka uskoo itsekin kommunismiin ja joka valaa myös Annaan rohkeutta. Toisenlaisia naishahmoja edustavat Annan sisar Helmi sekä Annan työnantaja, tohtorinrouva. Helmi on nainut vakivirassa olevan miehen ja puolittain halveksuu Annaa tämän ottaessa köyhän ja vankilassa olleen miehen. Tohtorinrouva puolestaan on lapsettomuutensa katkeroittama. Mustat morsiamet on siis naisten hallitsema teos.

Kirjassa keskeistä on myös työnväenluokan ja ylempien yhteiskuntaluokkien vastakkainasettelu. Tämä näkyy erityisen selvästi Annan ja Helmin suhteessa. Helmi on nainut ylempään yhteiskuntaluokkaan, kun taas Anna ei onnistu naimisiinmenon kautta parantamaan asemaansa. Helmi pitää tämän johdosta sisartaan huonompana kuin itseään. Mustat morsiamet keskittyy kuitenkin enemmän työnväenluokan elämän kuvaamiseen Annan ja Lassin kautta. Myös Lilja edustaa työnväenluokkaa, ja itsenäisenä hahmona on ylpeä taustastaan.

Ennen kaikkea Mustat morsiamet on kuitenkin Annan henkisen kasvun tarina. Kirjan alussa Anna on ujo sinisilmäinen maalaistyttö, joka on kohtalaisen tietämätön maailman julmista realiteeteista. Tarinan edetessä Anna saa lisää rohkeutta olla oma itsensä ja lopulta löytää jopa itsestään tarpeeksi voimia pystyäkseen huolehtimaan itsestään. Tärkeä osa Annan kasvuprosessia on kirjeenvaihto Liljan kanssa - Lilja on paitsi kommunisti, myös feministi, joka teroittaa Annalle, että naiset eivät voi jättää omaa hyvinvointiaan ja toimeentuloaan miesten varaan. Kirjan lopussa Annasta on kasvanut vahvempi ja itsenäisempi nainen, joka kykenee huolehtimaan paitsi itsestään, myös muista.

Yksi kirjan hienoimmista kuvauksista on Annan ja tämän miehen veljenpojan, vajaamielisenä pidetyn Jalmarin suhde. Anna pyrkii auttamaan Jalmaria ja on alusta saakka sitä mieltä, että Jalmarille pitäisi saada rakentavaa tekemistä eikä passivoida pitämällä tätä vähä-älyisenä. Jalmari ja Anna kasvavat läheisemmiksi tarinan kuluessa, etenkin Annan lapsen kuoleman jälkeen. Siinä missä Jalmari kaipaa äitiä, kaipaa Anna lasta.

Mustat morsiamet oli hieno lukukokemus. Sirpa Kähkösen kieli on eloisaa ja rikasta, hahmot aitoja ja eläviä. Pientä miinusta ainoastaan siitä, että teos tuntui olevan hieman keskeneräinen - toisaalta Mustat morsiamet on Kuopio-sarjan avausosa, joten hahmo- ja juonikehitystä tapahtuu varmasti valtavasti myöhemmissä osissa. Pidin Mustat morsiamet -kirjasta kuitenkin valtavasti, ja sarjan muihin osiin tulee tartuttua aivan varmasti!

3 kommenttia:

 1. Mustat morsiamet on tosiaan ennen kaikkea Annan kehityskertomus, kun sarjan myöhemmät osat ovat enemmän kollektiiviromaaneja. Välillä sarjan myöhempiä kirjoja lukiessa on tullut melkein ikävä Annaa, vaikka toisaalta uusia, kiinnostavia ja rakkaiksi tulevia henkilöitä on tullut mukaan tarinaan.

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla, että pidit kirjasta. Minulla on suunnitelmissa tarttua tähän sarjaan joskus tänä vuonna. Ehkä kesällä...

  VastaaPoista
 3. Maria: Odotan kyllä innolla, että pääsen lukemaan sarjan muita osia!

  Paula: Kannattaa, ainakin ensimmäisen osan perusteella :)

  VastaaPoista