sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Sammon salaisuus ja muita Don Rosan parhaita

Kirjoittaja: Don Rosa
Piirtäjä: Don Rosa
Julkaistu: 1999
Kustantaja: Sanoma Magazines Finland
Sivumäärä: 192

Sarjakuva-albumi Sammon salaisuus ja muita Don Rosan parhaita sisältää 10 Don Rosan piirtämää ja käsikirjoittamaa sarjakuvatarinaa.

Sammon salaisuus on ehdottomasti teoksen mielenkiintoisin ja parhaiten juoneltaan rakennettu tarina. Muut sarjakuvatarinat tuntuivat jotenkin täytetarinoilta eivätkä olleet mielestäni Don Rosan parhaimmistoon yltäviä.

Suomalaisille räätälöity, Kalevalan tarinoihin perustuva Sammon salaisuus johdattaa Akun, Roopen ja ankanpojat Suomeen. Huimassa seikkailussa ankat tapaavat niin Väinämöisen kuin Louhenkin. Aku, Roope, Milla Magia ja Pelle Peloton saavat kukin oman roolinsa alkuperäisestä Kalevalasta: Aku on Lemminkäinen, Roope Väinämöinen, Milla Magia taas Louhi, Pelle Peloton puolestaan Seppo Ilmarinen. Kalevalan tarina jatkuu tulevaisuudessa, kun Roope haluaa rahanhimossaan päästä käsiksi tarunhohtoiseen Sampoon. Sammon lisäksi tarinassa esiintyvät myös mm. Iku-Turso ja Väinämöisen tarunomainen kannel.

Sammon salaisuus on myös siitä mielenkiintoinen, että sen on toteuttanut Kalevalaa alunperin huonosti tunteva ja suomen kieltä osaamaton sarjakuvataitelija. Don Rosa tekee mielestäni kuitenkin erittäin hyvää työtä - tarinan taustatekstissä Rosa valottaa itse sarjakuvatarinan taustoja. Vaikka Aku Ankka -sarjakuvat eivät muuten lukemistooni juuri kuulukaan (enää), niin Don Rosaan en kyllästy ikinä! Piirtojälki on selkeää mutta vilisee yksityiskohtia, juonet ja tarinoiden taustat ovat tarkkaan harkittuja ja sisältävät runsaasti intertekstuaalisia viittauksia. Aivan mitättömän pienet yksityiskohdatkin on mietitty. Esimerkkinä Sammon salaisuudessa esiintyvät musiikkipuhekuplat - Rosa ujutti puhekupliin Jean Sibeliuksen säveltämän Finlandian nuotteja.

Pidin siis erityisesti Sammon salaisuudesta, mutta kokonaisuudessan Sammon salaisuus ja muita Don Rosan parhaita ei mielestäni ollut mitenkään erikoisen hyvä sarjakuvakokoelma.

Sammon salaisuus ja muita Don Rosan parhaita sisältää seuraavat sarjakuvatarinat:

1. Sammon salaisuus (The Quest for Kalevala), suomentaja Jukka Lindfors
2. Auringon poika (The Son of the Sun), suomentaja Jukka Lindfors
3. Liikenerot (Nobody's Business), suomentaja Markku Saarinen
4. Monikäyttöauto (Recalled Wreck), suomentaja Ilkka Syrén
5. Rahavirta (Cash Flow), suomentaja Jukka Lindfors
6. Onnesta turtana (Oolated Luck), suomentaja Jukka Lindfors
7. Vaarojen vuori (Fortune on the Rocks), suomentaja Markku Saarinen
8. Nokkadamuksen kirous (The Curse of Nostrildamus), suomentaja Jukka Lindfors
9. Ahneen palkka (The Money Pit), suomentaja Markku Saarinen
10. Aarre lasimaljassa (Treasure under Glass), suomentaja Jukka Lindfors

2 kommenttia:

  1. Muistaakseni Aarre lasimaljassa oli ihan kiva sarjakuva. Pitäisi lukea näitä uudestaan. Rosa on paras! :)

    VastaaPoista
  2. Aarre lasimaljassa jäi minullekin mieleen Sammon salaisuuden ohella, mutta ei silti ole Rosan parhaita. Rosa on todellakin lemppariankkapiirtäjäni, pitäisi lukea Roope Ankan elämä ja teot uudestaan!

    VastaaPoista