keskiviikko 19. helmikuuta 2014

When God Was a Rabbit

Kirjoittaja: Sarah Winman
Julkaistu: 2011
Kustantaja: Headline Review
Sivumäärä: 324

Eleanor Maud, lyhennetysti Elly, asuu Essexissä ja tuntee aina olevansa hieman erilainen. Ellyn maailman tärkein ihminen on hänen veljensä Joe. Koulussa Elly tutustuu hieman erikoiseen tyttöön nimeltä Jenny Penny, josta tuleekin hänen paras ystävänsä. Ellyllä on kuitenkin salaisuus, josta ei tiedä kukaan muu kuin isoveli Joe...

When God Was a Rabbit on Sarah Winmanin esikoisromaani. Teoksen takakannessa todetaan, että When God Was a Rabbit on ennenkaikkea kirja rakkaudesta ja sen kaikista muodoista. Rakkautta teokseen mahtuu - on platonista rakkautta ystävysten välillä, sisaruusrakkautta, homoseksuaalista rakkauta, avioparien välistä rakkautta, yksipuolista rakkautta ja nurinkurista, vääränlaista rakkautta, joka ei ole rakkautta lopulta ollenkaan.

Winmanin When God Was a Rabbit on viime aikoina näkynyt runsaasti muissa kirjablogeissa ilmestyttyään suomennoksena Kani nimeltä jumala toissavuonna. Kun kirja pomppasi silmään englanninkielisenä kirjastossa, päätin lukea teoksen, varsinkin, kun suurin osa blogisteista antoi teokselle erittäin hyvät suositukset.

Odotin siis teokselta When God Was a Rabbit paljon. Kirjaa lukiessani kuitenkin petyin. Tarina veti aluksi mukaansa erikoisuuksillaan - kanilla nimeltä jumala, joka osasi puhua ja oudolla parhaalla ystävällä Jenny Pennyllä, joka pystyi vetämään tulevaisuuden kolikoita nahkansa alta. Ensimmäisen, arvoituksellisen osan jälkeen alkaa odottaa jonkinlaisia ratkaisuita, mutta sen sijaan kirjan tunnelma ikään kuin lässähtää. Toinen osa on kuin edellisen toistoa, dramaattisilla ja epäuskottavilla käänteillä höystettynä.

Sarah Winman jättää teoksessaan paljon selittämättä. Joskus tyyliseikka toimii, joskus ei. Kirjassa When God Was a Rabbit selittämättömyys ei toimi ollenkaan - ensimmäisen osan oudot sattumat jäävät täysin unohduksiin, ja lukija tavallaan kuittaa ne vain lapsuuden mielikuvituksena. Tämä kuitenkin oli ehkä se suurin syy, miksi petyin kirjaan. Odotin hieman fantasiaelementtejä ensimmäisen osan perusteella, mutta toisessa osassa kirjailija lakaisee toivon tästä nurkkaan ja heittää kylmää realismia silmille.

Kirjassa ärsytti myös hahmojen irrallisuus ja varsinkin kanin irrallisuus. Eihän se kani tehnyt koko kirjassa yhtään mitään! When God Was a Rabbit -teoksessa edes kanin merkitys Ellylle ei ollut mielestäni hyvin pohjustettu, vaan jäi pintaraapaisun tasolle. Samoin hahmokehitys oli mielestäni aika pintapuolista kirjassa, ja kuten sanoinkin, sivuhahmot Ellyn perheen ulkopuolelta jäivät laimeiksi ja jotenkin irrelevanteiksi. Tuntui siltä, että kirjailija vain halusi lisätä tarinaansa mahdollisimman omituisia ja kummallisia hahmoja, niiden tarkoitusta sen enempää pohtimatta.

Hauskana yksityiskohtana kirjassa oli kuitenkin Ellyn ystävän Jenny Pennyn nimi. Jenny Pennyhän tuttu hahmo Annan perhe -kirjasta, jossa kyseinen hahmo aiheuttaa hämmennystä koulussa omituisilla jutuillaan. When God Was a Rabbit -teoksen Jenny Penny muistuttaa hieman tätä Annan perheestä tuttua Jenny Pennyä, joten tiedä sitten oliko kaima tässä teoksessa sattumaa vai ei.

Kaiken kaikkiaan When God Was a Rabbit ei vakuuttanut. Kirja alkoi lupaavasti, mutta toisen osan pettymyksen jälkeen Sarah Winmanin esikoisromaanista jäi vaan kaksin verroin pahempi maku suuhun. Kirjassa oli mielenkiintoiset ainekset, mutta tällä kertaa kirjailijan tekemät juoni- ja hahmoratkaisut eivät olleet mieleeni ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti