torstai 20. maaliskuuta 2014

Cup of Gold

Kirjoittaja: John Steinbeck
Julkaistu: 1929
Kustantaja: McBride and Co.
Sivumäärä: 158

Henry Morgan viettää lapsuutensa Walesissa, mutta lähtee kotoaan viidentoista ikäisenä lähteäkseen Väli-Amerikkaan. Henry myydään kuitenkin Barbadoksella orjaksi, mutta hyvällä tuurillaan Henry päätyykin rikkaan plantaasiomistajan talouteen pojan asemaan. Veri vetää Henryä kuitenkin merille, ja tämä jättää plantaasin. Ajan kuluessa Henrystä tulee kapteeni Morgan, pelätty bukkaneeri, joka jopa hyökkää Väli-Amerikan rikkaimpaan kaupunkiin Panamaan.

Nobel-voittaja John Steinbeckin ainoa historiallinen romaani Cup of Gold pohjautuu löyhästi todellisen kaapparikapteeni Henry Morganin elämään. Kirjan keskipiste on kuitenkin Panaman valtaus sen rikkauksien ja siellä asuvan kauniin naisen, La Santa Rojan, takia.

Teoksen keskeinen teema on mahdottomilta tuntuvien haaveiden saavuttaminen. Henry pysyy aina lapsena, sillä hän säilyttää lapsenomaisen uskonsa omiin mahdollisuuksiin. Steinbeck toteaakin kirjassaan Cup of Gold että suurmiehet ovat aina lapsenomaisia - aikuistuneet miehet menettävät myös lapsekkaan uskonsa eivätkä edes yritä tavoittaa suurudenhulluja unelmiaan. Henry Morgan säilyttää tämän koko kirjan läpi - usko omiin mahdollisuuksiin ja obsessio toteuttaa haaveet vie hänet Panamaan voittoisin seurauksien.

Cup of Gold ei aihepiiriltään ollut mielestäni mitenkään mielenkiintoinen, mutta Steinbeckin kerronta tempaa mukaansa. Kuvailua on sopivasti mutta ei liikaa, hahmot tulevat eläviksi kirjan sivuilla. Vaikka Cup of Gold ei juuri aihepiirinsä takia juuri iskenyt, aion ehdottomasti tarttua John Steinbeckin muihin kirjoihin myöhemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti