perjantai 6. kesäkuuta 2014

Interview with the Vampire

Kirjoittaja: Anne Rice
Julkaistu: 1976
Kustantaja: Ballantine Books
Sivumäärä: 346

Vampyyri Lestat muuttaa plantaasinomistaja Louis de Pointe du Lacin kaltaisekseen. Lestat ja Louis elävät outoa yhteiselämää - Louis hoitaa varainkeruun, Lestat taas tuhlaamisen. Joka yö vampyyrit tappavat ja juovat ihmisverta selviytyäkseen. Myöhemmin Lestat muuttaa Louisin tappaman pikkutytön vampyyriksi. Claudia on kauhistuttava lapsen irvikuva: hänen ruumiinsa pysyy ikuisesti viisivuotiaana, mutta mieli kasvaa aikuiseksi. Lestatin, Louisin ja Claudian 'perhe' särkyy, kun Claudia yrittää murhata Lestatin. Louis ja Claudia pakenevat Eurooppaan, josta he yrittävät löytää lisää kaltaisiaan tiedon toivossa.

Anne Ricen Interview with the Vampire on nimensä mukaisesti haastattelu: Louis kertoo tarinaansa nauhoittavalle reportterille. Tarina kerrotaan Louisin näkökulmasta ja tapahtuu menneisyydessä, vaikka välillä palataan nykyhetkeen.

En oikeastaan pitänyt teoksesta. Tapahtumat olivat sekavia enkä saanut niistä juuri otetta. Vampyyrien ominaisuudet jäivät pinnallisiksi ja tavanomaisiksi: yöllä metsästettiin ihmisverta, päivisin nukuttiin arkuissa. Rice olisi mieluusti voinut elävöittää tarinaansa hieman enemmällä mielikuvituksella. Vampyyrien väliset suhteet jäivät myös aika sekaviksi ja pinnallisiksi. Summa summarum, tapahtumia ja hahmoja olisi voinut syventää hyvin paljon enemmän. Toisaalta Interview with the Vampire on teossarjan ensimmäinen, joten hahmokehityksestä ja selvittämättömistä juonenkäänteistä ei parane antaa liian paljon miinusta. Loppujen lopuksi en kuitenkaan pitänyt kirjasta niin paljon että lukisin seuraavatkin osat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti