torstai 12. kesäkuuta 2014

Tummien perhosten koti

Kirjoittaja: Leena Lander
Julkaistu: 2006 (ensimmäinen painos 1991)
Kustantaja: Tammi (ensimmäinen painos Kirjayhtymä Oy)
Sivumäärä: 322

Juhani huostaanotetaan ja useiden sijaisperheiden ja kolttosten jälkeen poika viedään koulukotiin Saareen. Saaren johtaja on ankara herra Seebaot, Olavi Harjula. Koulukodissa vallitsee kova kuri ja poikien välillä on väkivaltaakiin, mutta Juhani on yksi niistä, jotka pärjäävät. Pärjäävät silloinkin, kun Saaren silkkiperhoset kuoriutuvat mustina ja karjakko Tyyne löydetään kuolleena kanalasta.

Leena Landerin Tummien perhosten koti valikoitui lukulistalleni ihan siitä syystä, että sillä on niin kovin kaunis nimi. Kirja itsessään ei ole ollenkaan kaunis, päinvastoin. Kertomus väkivallasta ja vaietuista salaisuuksista ja siitä, kuinka paljon ihmisen pitää ottaa vastuuta. Omista, ja toisten teoista.

Teos on saanut paljon positiivista kritiikkiä, mutta jollain tapaa Tummien perhosten koti jäi etäiseksi. Lähinnä se oli kertomus kovia kokeneesta pienestä pojasta, joka ei aikuisenakaan pääse karkuun lapsuuden ja nuoruuden muistoista. Kirja jättää paljon selittämättä, tapahtumat punoutuvat yhteen palapeliksi, jonka puuttuvat palaset pystyy vain osittain laittamaan paikoilleen. Omalla kohdallani tämä ei toiminut kovin hyvin: olisin kaivannut enemmän selittämistä ja tapahtumien aukikirjoittamista. Kaipasin myös hieman enemmän runollisuutta rosoisen realismin tilalle: en vain kyennyt luopumaan ennakkokäsityksestäni kirjan nimestä johtuen.

Leena Landerin teos on eittämättä hieno ja hyvin kirjoitettu, mutta minuun se ei iskenyt. Ei hyvässä eikä pahassa, Tummien perhosten koti ei jäänyt juuri mietityttämään eikä herättänyt tunteita suuntaan eikä toiseen.

2 kommenttia:

  1. Minuun tämä kirja kolahtaa joka kerta. Hyytävin kohtaus on se kun päähenkilö pikkupoikana pelasti siskonsa...näen aina sen kohtauksen silmissäni...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjassa oli kyllä paljon hienoja kohtauksia! Kiva kuulla aina näitä erilaisia lukukokemuksia :)

      Poista