perjantai 29. elokuuta 2014

Anne Frank 1929-1945

Kirjoittaja: Carol Ann Lee
Suomentaja: Seppo Raudaskoski
Julkaistu: 2009 (suomennos 2010)
Alkuperäinen nimi: Anne Frank: The Life of a Young Girl
Kustantaja: Avain
Sivumäärä: 436

Anne Frank, yksi holokaustin tunnetuimmista uhreista ja Nuoren tytön päiväkirjan kirjoittaja, syntyi 12. kesäkuuta vuonna 1929 Saksan Frankfurt am Mainissa. Myöhemmin, juutalaisvihamielisyyden lisäännyttyä, Annen perhe muutti Amsterdamiin, jossa he kuitenkin joutuivat sodan sytyttyä menemään 'maan alle'. Frankin perhe ehti piileskellä natseilta noin kaksi vuotta, kunnes 'salainen siipi' paljastui ja kaikki siellä olleet juutalaiset kuljetettiin keskitysleireille. Ainoastaan Anne Frankin isä Otto Frank selvisi hengissä: Anne itse kuoli maaliskuussa 1945 Bergen-Belsenin keskitysleirillä.

Carol Ann Leen Anne Frank 1929-1945 on paitsi Annen, myös tämän isän kattava elämäkerta. Lee kertoo Annen sukulaisten vaiheista, Annen äidin ja isän suhteesta sekä yksityiskohtaisesti myös Annen lyhyestä elämästä. Teos oli erittäin mielenkiintoinen, sillä luettuani Nuoren tytön päiväkirjan, halusin saada lisää tietoa Annesta.

Nuoren tytön päiväkirjan luettuaan lukija helposti pitää Annea pyhimysmäisenä, miltei epätodellisena hahmona, vaikka Anne oli paikoitellen hyvin ankara itselleen päiväkirjassaan. Päiväkirjansa seurauksena Annesta on tullut natsien vainojen uhrien symboli. Carol Ann Leen teos oli siinä mielessä hyvin mielenkiintoinen, sillä se kertoo Annen tarinan ihmisenä, ei ainoastaan yksipuoleisena marttyyrina. Anne Frank 1929-1945 ansio onkin siinä, että se on todella elämäkerta kerran eläneestä aidosta ihmisestä, ei kiillotettu elämäkerta jonka tarkoituksena olisi vahvistaa Annen pyhimysmäistä statussymbolia. Teos ei myöskään sorru romantisoimaan Annen kärsimystä, vaan toteaa yksiselitteisesti natsien pahuuden vaientaneen Annen äänen lopullisesti, olkoonkin, että Anne jätti jälkeensä päiväkirjansa.

Anne Frank 1929-1945 on myös paljon rankempaa luettavaa kuin Annen päiväkirja. Päiväkirjassaan Anne ei juuri anna yksityiskohtaista kuvausta natsien asettamista säädöksistä, päinvastoin, juutalaisia koskevat lait ja rajoitukset mainitaan vain paikoitellen. 'Salaisen siiven' ratsian jälkeen Anne ei puolestaan enää voinut pitää päiväkirjaa. Carol Ann Leen teoksessa puolestaan kuvataan yksityiskohtaisesti Annen ja tämän perheen traagista kohtaloa keskitysleireillä.

Annen elämäkerta oli erittäinen mielenkiintoinen teos, jota suosittelen kaikille toisesta maailmansodasta tai Anne Frankista kiinnostuneille. Kuten jo aikaisemmassa bloggauksessani totesin, tämä Annen elämäkerta sekä Annen päiväkirja sopivat hyvin luettaviksi myös yhdessä.

6 kommenttia:

 1. Mukava, että bloggasit myös tästä. Natsien asettamat säädökset olivat hyytävää luettavaa ja kirja tosiaan oli rankempi kuin Annen päiväkirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä rankempi päiväkirja ja syvensi Annen päiväkirjan lukukokemusta entisestään.

   Poista
 2. Tämä pitää laittaa lukulistalle. Järkyttävää tuo holokausti ja järkyttävää mitä edelleen ympäri maailmaa tapahtuu. Mikä siinä sodassa ja sotimisessa ja ihmisten kiduttamisessa on niin mahtavaa, että sitä jatketaan aina vain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä lukea tämä. Kirja oli kyllä järkyttävä, varsinkin kun kävin sen lukemisen aikoihin vierailulla keskitysleirillä. Ei kyllä todellakaan pysty ymmärtämään sitä jatkuvaa sotimista ja pahuutta mitä maailmassa tapahtuu.

   Poista
 3. Tämä voisikin olla ihan hyvä kirja luettavaksi, koska kun yritin lukea itse päiväkirjaa, minua häiritsi kovasti se, ettei teksteissä ollut tarpeeksi yksityiskohtia siitä, mitä maailmalla tapahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja sopii kyllä hyvin siihen, jos haluaa saada enemmän faktatietoutta Annen elämästä ja poliittisesta tilanteesta laajemmin. Annen päiväkirjahan tosiaan keskittyy paljon vain salaiseen siipeen ja Anneen itseensä. Minusta nämä täydensivät toisiaan hyvin!

   Poista