keskiviikko 20. elokuuta 2014

Mirkka & Masa -sarja

Tuija Lehtisen kirjoittama ja Otavan kustantama Mirkka & Masa -sarja sisältää kymmenen kirjaa, jotka ovat ilmestyneet vuoden välein vuosina 1987-1996. Kirjasarja sisältää seuraavat kirjat: Mirkka ja riparikesä (188 sivua), Mirkka, lukiolainen (167 sivua), Mirkka ja Amerikan reissu (164 sivua), Mirkka ja ratkaisujen kesä (163 sivua), Mirkka ja Masan metkut (171 sivua), Masan eläinhotelli (186 sivua), Mirkka ja Masan yksityinen juttu (189 sivua), Mirkka, Masa ja Miss USA (203 sivua), Mirkka, Masa ja suuri rakkaus (208 sivua) ja Mirkka, Masa ja uudet tuulet (174 sivua).

Mirkka & Masa -sarja oli yksi nuortenkirjasarjasuosikeistani kymmenisen vuotta sitten. Taisin lukea ensimmäisen Mirkka & Masa -kirjani (Mirkka, Masa ja Miss USA) kuudennella luokalla. Pidin kyllä sarjasta nyt lukiessani sitä uudestaankin, mutta oli kyllä päässyt unohtumaan miten lapsekas sarja on aika ajoin. Ei sillä, että se olisi mitenkään huono juttu. Mirkka & Masa -sarja sopii mielestäni hyvin ala-asteikäisille, eikä käsittele nuoruutta lainkaan niin rajusti kuin jotkut muut Lehtisen nuortenkirjoista, kuten vaikkapa Ikkunaprinsessa.

Mirkka & Masa -sarja sortuu kyllä samaan mihin Lehtisen Laura-sarjakin sortuu: nimittäin päähenkilön liialliseen täydellisyyteen. Mirkka, ensimmäisten neljän kirjan sankari, vielä menettelee: tosin Mirkassa on aina ollut tiettyä hajuttomuutta ja mauttomuutta josta en juurikaan pitänyt. Rasavilli Masa oli paljon enemmän mieleeni! Masa onkin raisu ja perin epätäydellinen hahmo sarjan alussa, mutta erityisesti myöhemmissä kirjoissa Masasta tulee perin juurin rasittavan täydellinen. Kaunis, itsevarma, suosittu, malli, urheilija, hikke, matkailija, laulaja - Masassa ei ole juuri yhtään negatiivista piirrettä. Nuorempana poikana esiintynyt Masa on ylioppilaaksi päästyään ehtinyt poimia rusinat pullasta sekä tyttöjen että poikien maailmasta.

Viimeksi sarjaa lukiessani minua jäi harmittamaan kuinka Mirkan ja Masan isosiskosta Memmasta ei juurikaan kerrottu samalla tapaa, ja sama tunne tuli mieleen nyt kesällä näitä lukiessani. Memmastakin olisi varmasti saanut vaikka mitä irti!

Tuija Lehtisen Mirkka & Masa -sarja oli ihana kymmenen kirjan paketti nostalgiaa keskelle kesää. Ensi kerralla Laura-maraton!

6 kommenttia:

 1. Voi miten minä tykkäsinkään näistä kirjoista! :) Itse asiassa luinkin nämä kaikki läpi tässä jokin aika sitten itsekin, nostalgiatrippi oikein. Kyllä Tuija Lehtinen vaan on niin ihana. <3 Ja Masa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli kyllä tosi nostalginen luku-urakka! Tykkäsin kovasti Tuija Lehtisen nuortenkirjoista, varsinkin nämä vähän "viattomammat" oli mun lemppareita :)

   Poista
 2. Tykkäsin näistä kovasti lapsena, en tosin ole varma olenko ihan viimeisiä lukenut. Minäkin tykkäsin kovasti raisusta Masasta. Taidan jättää nämä lapsuuden lukumuistoiksi enkä todennäköisesti tartu näihin enää aikuisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Masa oli kyllä raisuna ja vielä Mirkan ollessa pääosassa mun lemppari! Jotkut kirjat kannattaakin jättää lapsuuden lukumuistoiksi, eikä "pilata" niitä aikuisena :D Onneksi tykkäsin näistä edelleen!

   Poista
 3. Ajattelin notta olenko ihan sivistymätön mutta sitten tuo karmea kasarifontti toi mieleen että näitä oli joskus koulun kirjahyllyssä jossa ei ollut mitään kivaa (kyllä, olen käynyt kouluakin joskus, elämäm koulun ohella!). En kyllä lukenut. En kyllä lukisi vieläkään ainakaan kannen perusteella. :D Kovin on draamallisia nimiä sarjan kirjoilla!
  Teepä joskus sellainen kirjallisuusihmisille kovin syntinen postaus: arvostele pelkkien kansien ja kansitekstien perusteella!
  - Kaminski

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karmea kasarifontti indeed, kannet olivat niin kamalia että vain yksi pääsi bloggaukseen :D

   Tuo voisi olla hauska postausidea, täytyypä kokeilla joku kerta! Tosin huolellisten disclaimerien kanssa, ettei kukaan vedä herneitä nenään.

   Poista