sunnuntai 17. elokuuta 2014

Tänään en halunnut tavata itseäni

Kirjoittaja: Herta Müller
Suomentaja: Tarja Roinila
Julkaistu: 1997 (suomennos 2010)
Alkuperäinen nimi: Heute wär ich mir lieber nicht begegnet
Kustantaja: Tammi
Sivumäärä: 242

Housutehtaassa työskentelevä nainen muistelee ja miettii elämäänsä matkallaan poliisikuulusteluun Nicolae Ceaușescun diktatuurissa Romaniassa. Tapahtumat sekoittuvat muistoihin ja diktatuurin painostava tunnelma välittyy lukijalle asti.

Müllerin kerronta on kuitenkin jotenkin liian raskasta. Lauseet ovat pitkiä ja tavallaan tiivistettyjä, painostavia kuten kirjan tunnelmakin. Herta Müller kertoo Romanian diktatuuriajoista hieman surrealistiseen tyyliin, kuitenkin tuoden ilmi diktatuurin kauheudet.

En jotenkin vain saanut tästä kirjasta mitään otetta. Kirja oli kyllä hyvin kirjoitettu, mutta juurikin kovin raskasta. Kirjan luettuani tuntui että mitään ei oikeastaan jäänyt päähän. Vaikka Tänään en halunnut tavata itseäni oli kirjoitettu sinällään ajatuksia herättävästä aiheesta, ei Müllerin teos herättänyt juuri mitään tunteita.

4 kommenttia:

 1. Olen lukenut Mullerin Hengityskeinun ja se oli todellakin huipputeos. Tämä oli aikeissa lukea seuraavaksi ;) Luen kuitenkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä ollut missään nimessä huonosti kirjoitettu! Ei vain tällä kertaa napannut :D Jos Mullerin tyylistä tykkää niin varmasti tämäkin kolahtaa sitten enemmän. Itse ehkä petyin senkin takia, että kyseistä kirjailijaa on hypetetty jonkin verran ja onhan Muller kuitenkin Nobel-voittaja.

   Poista
 2. Halusin joskus lukea tämän, mutta luin Ihminen on iso fasaani ja siitä jäi samat tunnelmat kuin sinulle tästä. Taitavat olla samanlaisia kaikki Müllerin teokset, vaikka varmaan onkin palkintonsa ansainnut.
  - Kaminski

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihminen on iso fasaani kuulostaa nimenä kyllä mielenkiintoiselta! Mutta jos oli samantyyppinen kuin tämä, niin ehkä Muller ei vaan ollut minun juttuni, vaikka taitava kirjoittaja onkin.

   Poista