tiistai 16. syyskuuta 2014

To Kill a Mockingbird

Kirjoittaja: Harper Lee
Julkaistu: 2006 (alkuperäinen 1960)
Kustantaja: Arrow Books (alkuperäinen J.B. Lippincott & Co)
Sivumäärä: 309

Jean Louise "Scout" Finch asuu Maycombin kylässä Alabamassa isänsä asianajaja Atticus Finchin ja vanhemman veljensä Jemin kanssa. Scoutin ja koko Finchin perheen elämä muuttuu, kun Atticus ryhtyy Tom Robinsonin, raiskauksesta syytetyn tummaihoisen miehen asianajajaksi. Maycombin kylässä rasistisuus on normi, ja vaikka Atticus onnistuukin todistamaan Tomin syytteet vääriksi, painaa vaakakupissa enemmän toisen osapuolen valkoihoisuus.

Harper Leen esikoisromaani ja ainoaksi jäänyt teos To Kill a Mockingbird on yhtä aikaa sekä hauska että vakava. Romaanin kertojana toimii Scout, pääosin kuusivuotiaana. Välillä kertoja kuitenkin vaihtuu aikuiseksi Scoutiksi. Lee yhdistääkin romaanissaan sekä viattoman lapsen näkökulman että varttuneen ja asiat laajemmassa kontekstissa näkevän aikuisen perspektiivin.

Atticus Finch on yksi kirjan keskeisimmistä henkilöistä ja teoksen selkein protagonisti. Lakimiehenä sekä ihmisenä Atticus on ihailtava: Harper Lee luo Atticuksesta hahmon, joka pyrkii hyvyyteen, oikeamielisyyteen ja aitoon ystävällisyyteen. Atticus, muut Maycombin asukkaat ja Tomia valheellisesti raiskauksesta syyttävä Bob Ewell edustavat kaikki erilaista ryhmää suhtautumisessaan rasismiin. Atticus on aktiivisesti rasismia vastustava, Bob Ewell puolestaan avoimen syrjivä. Maycombin muut asukkaat edustavat passiivisesti rasistista ja hiljaisesti syrjinnän hyväksyvää enemmistöä, joskin osa heistä taipuu joko Atticuksen tai Bobin leiriin tilanteesta riippuen.

"You never really understand a person until you consider things from his point of view... until you climb into his skin and walk around in it."

Yksi teoksen keskeisimmistä ajatuksista on kyky asettua toisen asemaan ja ymmärtää tämän tulokulma asioihin. Atticus yrittää opettaa tätä omalla esimerkillään lapsilleen, ja se on myös opetus joka on hyödyllinen ihan jokaiselle lukijalle, taustoista riippumatta. Toista ihmistä on kovin vaikea ymmärtää kunnolla ennen kuin oikeasti haluaa katsoa asioita myös toisesta näkökulmasta.

To Kill a Mockingbird on paitsi kuvaus 1930-luvun elämästä ja rasistisista asenteista Yhdysvaltojen etelävaltioissa, myös päähenkilön, Scoutin, kasvutarina. Pidin kirjasta aivan valtavasti, ja Atticus jäi varsinkin mieleeni hienosti rakennettuna ja mieleenpainuvana henkilöhahmona. Harper Leen To Kill a Mockingbird ei ole syyttä klassikko.

2 kommenttia:

  1. Luin tämän vähän aikaa sitten ja minäkin pidin tästä ihan hurjan paljon. Atticusiin suorastaan rakastuin. Sitaatti, jonka nostat kirjasta esiin, on tosiaan erinomainen ohje ihan meistä jokaiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ihan älyttömän hyvä kirja, sekä kirjallisesti että aihepiiriltään. Atticuksesta tuli kyllä yksi uusi kirjallisista esikuvistani!

      Poista