perjantai 10. lokakuuta 2014

Lainatut kumisaappaat lonksuvat jalassa

Saatu arvostelukappale.

Kirjoittaja: Juho Nieminen
Julkaistu: 2014
Kustantaja: omakustanne
Sivumäärä: 138

"Kesämökkirunoutta" lukee Juho Niemisen Lainatut kumisaappaat lonksuvat jalassa -runokokoelman kannessa. Tämän mukaisesti kokoelma sisältää kepeitä ja Niemisen tyylille uskollisia oivaltavia ja yllättäviä runoja, jotka tosiaan sopivat kesämökillä luettavaksi. Itse luin runokokoelman jo kesälomani jälkeen, mutta runot kuljettivat silti kesän tunnelmiin.

Vaikka kirja sisältääkin kesämökkirunoutta, on osa runoista teemaltaan ja aiheiltaan kesään ja mökkeihin liittymättömiä. Itse pidin kuitenkin eniten juuri kesäisistä runoista: muun muassa nimikkoruno Lainatut kumisaappaat lonksuvat jalassa oli yksi suosikeistani. Tunnelmaltaan kesärunot ovat jotenkin aitoja, kuljettavat lukijan järven rannalle laiturin nokkaan.

Muidenkin aihepiirien runoista löytyy kyllä helmiä: Kiirastuli on kaikessa oivaltavuudessaan ja yksinkertaisuudessaan yksi mieleenpainuvista runoista. "Miksei Kaisu vastaa?" Runo käsittelee sitä, kuinka nykyihminen tahtoo saada vastauksen heti, heti heti. Jos vastausta ei kuulu, kaikki kauhuskenaariot ja mahdollisuudet käydään sekunnin murto-osassa läpi.

Juho Niemiselta olen lukenut aikaisemmin toisenkin runokokoelman, Saattaa sisältää pähkinää. Parhaimmillaan Nieminen on kirjoittaessaan lyhyitä, riisuttuja runoja, joiden valttina on harkitut kielikuvat ja jokin oivallus. Sen sijaan minuun eivät juuri kolahda pitemmät ja polveilevammat proosarunot: samoin Niemisen runoissa ajoittain esiintyvä "monimutkaisuus" - muun muassa viitteet ja toistava pohdinta - eivät kolahda.

Lainatut kumisaappaat lonksuvat jalassa on parhaimmillaan kun sitä luetaan kesäkirjana mökillä, tunnelmallisimmat runot yksi kerrallaan poimien ja keskittyen. Toki teos sopii syksyynkin ja kesän muistelemiseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti