tiistai 28. lokakuuta 2014

Nervous Conditions

Kirjoittaja: Tsitsi Dangarembga
Julkaistu: 1988
Kustantaja: Women's Press
Sivumäärä: 209

Tambudzai on afrikkalaisen köyhän perheen toiseksi vanhin lapsi. Isoveli Nhamo on etuoikeutettu, sillä tämä pääsee kouluun Babamukuru-sedän ansiosta. Kun Nhamo kuolee, avautuu Tambudzaille kuitenkin mahdollisuus: tämä lähetetään opiskelemaan kuolleen veljensä sijasta.

Tsitsi Dangarembgan Nervous Conditions on kertomus köyhän afrikkalaisperheen tyttärestä ja tämän kasvusta ja mahdollisuudesta parempaan elämään. Teos kertoo nimensa mukaan niistä jännittyneistä olosuhteista, joissa Tambudzai varttuu 1960-luvun Zimbabwessa.

Erityisen mielenkiintoista teoksessa oli mielestäni se tapa, millä Dangarembga käsittelee afrikkalaisten kouluttautumista ja naisen asemaa. Babamukuru on harvinaisen hyvin koulutettuna zimbabwelaisena kunnioitettu sekä eurooppalaisten siirtolaisten että maanmiehiensä joukossa. Babamukurun vaimo, Maiguru, on vielä suurempi harvinaisuus: nainen, ja yhtä hyvin koulutettu kuin miehensä. Miehen ja naisen aseman eroavaisuudet tulevat kuitenkin selkeästi esiin teoksessa. Maigurulla ei ole läheskään samanlaisia mahdollisuuksia jatkaa uraansa kuin Babamukurulla, eikä Tambudzai pääse kouluun ennen kuin hänet laitetaan korvamaaan veljensä.

Kiintoisaa romaanissa on myös se, kuinka Tsitsi Dangarembga asettaa vastakkain eurooppalaiset ja zimbabwelaiset käsitykset. Tambudzai on tästä hyvä esimerkki: hän kauhistelee serkkunsa Nyashan epäkunnioittavaa käytöstä vanhempiaan kohtaan, mutta samalla hylkää vanhat sukupuoliroolit ja pyrkii saamaan koulutusta siinä missä veljensäkin. Kiinnitin huomiota myös siihen, kuinka Dangarembga kuvaa eurooppalaisten vaikutusta myös Nyashan syömishäiriön kautta. Zimbabwelaiset hahmot eivät voi tätä ymmärtää, mutta useita vuosia Briteissä perheensä kanssa viettänyt Nyasha on kuitenkin altistunut länsimaalaiselle kulttuurille ja kauneuskäsityksille.

Nervous Conditions oli siis kirjana hyvin mielenkiintoinen, ja pidin erityisesti siitä, miten Tsitsi Dangarembga nostaa esille naisten oikeudet osana Zimbabwen jännittyneitä olosuhteita jälkikolonialismin aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti