lauantai 4. lokakuuta 2014

The Carpathians

Kirjoittaja: Janet Frame
Julkaistu: 1989
Kustantaja: Pandora
Sivumäärä: 196

Varakas newyorkilainen Mattina Brecon lähtee pariksi kuukaudeksi Puamaharan kylään Uuteen-Seelantiin antaakseen miehelleen Jakelle tilaa kirjoittaa ja oppiakseen itse jotain uutta. Mattina asettuu Kowhai Streetille ja tutustuu samalla kadun asukkaisiin. Puamaharassa vanha legenda Muistikukasta ('Memory Flower') herää eloon. Mattinan tutkiessa Kowhai Streetiä enemmän, aika ja paikka katoavat ja menettävät merkitystään.

Janet Framen viimeiseksi teokseksi jäänyt The Carpathians on mielenkiintoinen, mutta hämmentävä kirja. Välillä kirjan kertojana on Mattina, välillä kertojaääneen kaappaa "huijarikirjoittaja" Dinny Wheatstone. Kirjassa todellisuus ja kuvitelma sekoittuvat, samoin "oikean" ja "huijarielämän" rajat. Puamaharan äheiset Tararuan vuoret muuttuvat yhtä kaukaisiksi kuin Euroopan Karpaatit samalla kun todellisuus katoaa yhä kauemmaksi.

The Carpathians on äkkiseltään jopa pitkästyttävä kuvaus pikkukaupungin ihmisistä, mutta kirjan mystisyys ja jatkuva todellisuuden ja kuvitelman rajan häilyväisyys tuo teokseen - kirjaimellisesti - uutta ulottuvuutta. Pidin kirjan surrealistisuudesta, joskin välillä oli vaikea pysyä mukana siinä, onko kertojana oikea Mattina, huijarikirjoittaja Dinny Wheatstone vai kumpikaan näistä. Erityisen mielenkiintoisen kirjasta teki se, että luin sen juuri ennen Uuden-Seelannin matkaani (itseasiassa tämän julkaisuhetkellä olen juurikin Uudessa-Seelannissa!), joten tällä kertaa ainoastaan tämä kirja ei vienyt maailman ääreen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti