perjantai 31. lokakuuta 2014

The Tiger's Wife

Kirjoittaja: Téa Obreht
Julkaistu: 2010
Kustantaja: Weidenfeld & Nicolson
Sivumäärä: 336

Serbialainen nuori lääkäri, Natalia, on työmatkalla toisessa Balkanin maassa, kun hän saa kuulla isoisänsä kuolleen mystisissä olosuhteissa. Natalia ryhtyy selvittämään isoisänsä kuolemaa.

Slovenialais-bosnialais-yhdysvaltalaisen Téa Obrehtin esikoisromaani The Tiger's Wife sijoittuu hajonneen Jugoslavian alueelle. Teoksessa ei mainita tapahtumapaikkojen todellisia nimiä, mutta pientä salapoliisityötä tehden saa selville, että Natalia on serbialainen ja kirjassa mainittu Natalian kotikaupunki on Belgrad. Tämä käy ilmi muun muassa siinä, kuinka Obreht kuvailee kaupungin pommituksia vuonna 1941 ja 1990-luvulla: molemmat kuvaukset täsmäävät historian tuntemiin Belgradin pommituksiin.

The Tiger's Wife on sekoitus nykyhetkeä, menneisyyttä ja myyttisiä tarinoita. Natalian todellisuus, nykyhetki, jossa hän on työmatkalla ystävänsä Zóran kanssa, Natalian muistot, joissa tämä muistelee isoisäänsä, lääkäriä, joka aina säilytti kulunutta Rudyard Kiplingin Viidakkokirjaa. (Näin sivumennen sanoen, minusta on aina valtavan hauska lukea kirjaa, jossa mainitaan kirja jonka olen jo lukenut.) Isoisän tarinat, kertomukset kuolemattomasta Gavran Gailésta, Karhumiehestä ja Tiikerin vaimosta. Sekä tietenkin tiikeristä.

Pidin kirjassa eniten juuri Natalian isoisän tarinoista. Kertomukset nivoutuivat yhteen, mysteerit liittyivät toisiinsa ja siltikään kaikkea ei selitetty suoraan, vaan myyttisyys säilyi läpi teoksen. Toisaalta taas nykyhetken, menneisyyden ja myyttien sekoittamien luo kirjasta hyvin sekavan ja säröilevän: Morren maailma -blogin Hanna totesi osuvasti omassa bloggauksessaan, että teoksen sirpaleisen rakenteen takia kirjan maailmaan on vaikea päästä sisälle. Oma lukukokemukseni oli pitkälle samanlainen: en päässyt mukaan Natalian nykyhetkeen, enkä liioin Natalian ja isoisän yhteiseen menneisyyteen tai isoisän kertomuksiin. The Tiger's Wife tuntui kirjalta, joka olisi parempi pidempänä ja ehkä hieman huolitellumpana - Téa Obrehtin hyviä ideoita olisi voinut paisuttaa ja luoda yhtenäisemmän tarinan.

The Tiger's Wife oli siis hieman irrallinen lukukokemus, vaikka pidinkin kirjasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti