maanantai 3. marraskuuta 2014

Hamlet

Kirjoittaja: William Shakespeare
Suomentaja: Eeva-Liisa Manner
Kirjoitettu: 1600 (suomennos 1998)
Alkuperäinen nimi: Hamlet
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 144

Hamlet, Tanskan prinssi, palaa kotimaahansa isänsä kuoltua ja huomaa, että hänen äitinsä on mennyt naimisiin uuden kuninkaan, Hamletin sedän Claudiuksen kanssa. Myöhemmin Hamletin isän haamu ilmestyy tälle ja kertoo Claudiuksen tappaneen tämän saadakseen kuninkuuden, ja pyytää Hamletia kostamaan puolestaan. Hamlet lupaa isälleen kostaa tämän kuoleman.

William Shakespearen pisin näytelmä, tragedia Hamlet, keskittyy hyvin vahvasti nimihenkilöönsä ja muista Shakespearen näytelmistä tututtuun tapaan sisältää monologeja ja suurien kysymysten pohdiskelua. 

Mielenkiintoista Hamletissa on se, että samaan tapaan kuin Macbethissa, Claudius tietää tehneensä väärin ja tietää, ettei saa rauhaa, mutta jatkaa silti valitsemallaan väärällä tiellä. Shakespearen tragedioissa jännitystä ei juuri haetakaan yllätysmomentista, vaan se keskittyy pohdiskelemaan ihmisluontoa ja taipumusta ajaa omaa etua, vaikka se olisikin väärin. Tragedialle uskollisesti myös tämän näytelmän nimihenkilö, Hamlet, kuolee lopussa Macbethin tavoin.

En oikeastaan juuri pitänyt Hamletista. Näytelmä ei vain jostain syystä uponnut, pidin vajaat pari vuotta sitten lukemastani Macbethista paljon enemmän. Ehkäpä syy on siinä, että Macbeth kuvasi paljon tarkemmin syyllisen tuntoja, kun taas Hamlet keskittyi "hyvikseen". Joka tapauksessa, vaikka en näytelmästä juurikaan pitänyt, oli se mielenkiintoista ja sivistävää luettavaa klassikkonäytelmän statuksensa ansiosta. Oli myös kiintoisaa peilata teosta Macbethiin, ja löytää näistä kahdesta näytelmästä sekä yhtenäisyyksiä että eroavaisuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti