sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Ihminen sodassa -haasteen koostetta

Reilu vuosi on vierähtänyt siitä, kun päätin ottaa osaa Ihminen sodassa -haasteeseen. Asetin tavoitteekseni kunnianhimoisesti kenraalin arvon, eli siis vähintään 15 luettua kirjaa - tai no, teknisesti yli 14, joten kai kenraalin olisi saanut vaikka viidestoista kirja olisi jäänyt kesken.

Hieman yllättäen yli puolet, tarkalleen sanottuna kahdeksan, lukemistani teoksista on naisten kirjoittamia. Olen jotenkin mieltänyt sodan aiheena olevan enemmän mieskirjailijoiden alaa, mutta näköjään myös naisen kirjoittamia ja naisen näkökulmasta kertovia kirjoja löytyy paljon! Tosin kaikkein perinteisintä sotakirjallisuutta edustavat teokset - kuten vaikkapa aikaisemmin lukemani Väinö Linnan Tuntematon sotilas ja tämän haasteen myötä lukemani Länsirintamalta ei mitään uutta - ovat miesten kirjoittamia. Teinkin haastetta toteuttaessani yleistävän huomion, että naisten kirjoittamissa teoksissa sota ei ollut kirjan kiintopiste, vaikkakin se oli toki tärkeässä asemassa.

Pidin tästä haasteesta kovasti, sotakirjallisuuteen kun tulee harvoin luettua. Vaikka osa teoksista oli kyllä sellaisia joihin olisin tarttunut ilmankin tätä haastetta, tuli tämän haasteen innoittamana mietittyä teoksia erityisesti juuri sotateeman kannalta. Sotia tuli kahlattua läpi useampi: Suomen vuoden 1918 sisällissota, jatkosota, molemmat maailmansodat, Espanjan sisällissota, Jugoslavian hajoamissodat, Israelin ja Palestiinan välinen konflikti sekä yksi maailmojen välinen, fiktiivinen sota.

Haasteeseen luettujen kirjojen parhaimmistoa olivat mielestäni Kähkösen Kuopio-sarjan toinen ja kolmas osa (neljäs osa, Lakanasiivet, odottaa hyllyssä!), Köngäksen Dora, Dora, molemmat Westön teokset sekä tietysti tyttökirjaklassikko Kotikunnaan Rilla.

Tässä vielä haasteen aikana luetut kirjat:

1. Heidi Köngäs: Dora, Dora
2. Sirpa Kähkönen: Rautayöt
3. Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja
4. Carol Ann Lee: Anne Frank 1929-1945
5. Ismail Kadare: Kolme surulaulua Kosovolle
6. Erich Maria Remarque: Länsirintamalta ei mitään uutta
7. Sirpa Kähkönen: Jään ja tulen kevät
8. Ian McEwan: Atonement
9. H.G. Wells: The War of the Worlds
10. Ernest Hemingway: For Whom the Bell Tolls
11. Kjell Westö: Missä kuljimme kerran
12. Téa Obreht: The Tiger's Wife
13. Kjell Westö: Kangastus 38
14. Jo Glanville (toim.): Qissat: Short Stories by Palestinian Women
15. L.M. Montgomery: Kotikunnaan Rilla

Kiitos kovasti Suketukselle haasteesta!

6 kommenttia:

 1. Kiitos koosteesta ja mukavaa, että osallistuit haasteeseen. Westön mainitut kirjat ovat erinomaisia, Kadarestakin pidin, ja Länsirintamalta ei mitään uutta on vaikuttava teos. Onnea kenraali!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi haasteesta! Tässä oli tosiaan vähän sovittelemista ja oikeastaan viime tingassa sain kirjat luettua :) Pidin juuri tuosta Westön kirjasta, Kadaren kirja oli hyvä, mutta kuten bloggauksessakin totesin, luin sen ehkä väärään aikaan. (Pidempi kirja olisi jäänyt kesken, mutta kolme novelliahan menee nopeasti...)

   Poista
 2. Oho, melkoisen paljon sotakirjoja!

  VastaaPoista
 3. Hieno lista! :) Kolme suoranaista lemppariani joukossa: Sovitus, Missä kuljimme kerran ja Nuoren tytön päiväkirja. Kähköstä pitäisi ehdottomasti kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Missä kuljimme kerran on todellakin tämän listan parhaimmistoa. Suosittelen Kähköstä lämpimästi!

   Poista