lauantai 15. marraskuuta 2014

Qissat: Short Stories by Palestinian Women

Toimittanut: Jo Glanville
Julkaistu: 2006
Kustantaja: Telegram
Sivumäärä: 181

Qissat: Short Stories by Palestinian Women on novellikokoelma, johon Jo Glanville on koonnut palestiinalaisten naisten kirjoittamia tekstejä. Osa kirjoittajista asuu Palestiinassa, osa ulkomailla. Osa on syntynyt Palestiinassa, osa ulkomailla. Ainoastaan kahdelta edesmenneeltä kirjoittajalta, Nuha Samaralta ja Samira Azzamilta, on otettu teokseen novelleja.

Jo Glanvillen kokoamat novellit kertomat palestiinalaisten arkisesta elämästä, niin Palestiinassa kuin muuallakin, niin sodan keskellä kuin rauhallisempinakin aikoina. Osallistun tällä teoksella myös Ihminen sodassa -haasteeseen, ja lukiessani keskityinkin pohtimaan sodan  ja kansallisten konfliktien vaikutusta kirjallisuuten. Qissat: Short Stories by Palestinian Women on erinomainen esimerkki siitä, kuinka sodalla on valtava merkitys kirjallisuudelle. Jokaisessa teoksen novellissa, käsittelivät ne sitten sotaa tai sitten eivät, näkyy Israelin ja Palestiinan alueiden konfliktin jälki. Esimerkiksi novelli Me (the Bitch) and Bustanji kertoo Kuwaitissa asuvan palestiinalaismiehen ja unkarilaisäidin tyttärestä ja Irakin hyökkäyksestä Kuwaitiin, mutta taustalla on kuitenkin Palestiinan ja Israelin konflikti. Ilman sitä päähenkilö ei olisi välttämättä päätynyt Kuwaitiin asumaan. Osa novelleista puolestaan käsittelee Israel-Palestiina -konfliktia suoraan: monessa teoksen novellissa sota on arkipäivää. Yksi kirjan voimakkaimmista novelleista oli mielestäni Raeda Tahan A Single Metre, jossa tarkastuspisteen ohitus ilman räjähtävä itsemurhapommia on keskiössä.

Pidin teoksessa erityisesti siitä, miten naisten näkökulma tuli esille teoksessa. Varsinkin, kun kyse on sotaan keskittyvässä teoksessa. Tämä on toki vain omaa mututuntumaani, mutta harvemmin olen törmännyt sotaa käsitteleviin teoksiin, joissa naisen näkökulma tulisi niin selkeästi ilmi.

Jo Glanvillen toimittama Qissat: Short Stories by Palestinian Women oli hieno teos. Pidin tässä - kuten yleensäkin monen kirjailijan novelleista koostuvissa kokoelmissa - vaihtelevuudesta ja erilaisista näkökulmista.

Qissat: Short Stories by Palestinian Women sisältää seuraavat novellit:

1. Randa Jarrar: Barefoot Bridge
2. Huzama Habayeb: A Thread Snaps, kääntäjä Catherine Cobham
3. Liana Badr: Other Cities, kääntäjä S.V. Atalla
4. Selma Dabbagh: Me (the Bitch) and Bustanji
5. Basima Takrouri: Tales from the Azzinar Quarter, 1984-1987, kääntäjä Nancy Hawker
6. Nuha Samara: The Tables Outlived Amin, kääntäjä Christina Phillips
7. Jean Said Makdisi: Pietà
8. Donia ElAmal Ismaeel: Dates and Bitter Coffee, kääntäjä Catherine Cobham
9. Naomi Shihab Nye: Local Hospitality
10. Raeda Taha: A Single Metre, kääntäjä Randa Jarrar
11. Laila al-Atrash: The Letter, kääntäjä Randa Jarrar
12. Samah al-Shaykh: At the Hospital, kääntäjä Catherine Cobham
13. Adania Shibli: May God Keep Love in a Cool and Dry Place, kääntäjät Jack ja Sara Fageer
14. Nathalie Handal: Umm Kulthoum at Midnight
15. Samira Azzam: Her Tale, kääntäjä Rima Hassouneh
16. Nibal Thawabteh: My Shoe Size and Other People's Views on the Matter!, kääntäjä Christine Phillips

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti