maanantai 24. marraskuuta 2014

Selja-sarja


Rauha S. Virtasen kirjoittamaan ja WSOY:n kustantamaan sarjaan kuuluvat teokset Seljan tytöt (1955, 242 sivua), Tapaamme Seljalla (1957, 222 sivua), Virva Seljan yksityisasia (1960, 239 sivua) sekä Tuntematon Selja (1964, 235 sivua). Kirjasarjaan kuuluvat tavallaan vielä 2000-luvulla kirjoitetut Seljalta maailman ääreen sekä Seljan Tuli ja Lumi. Nämä kaksi myöhempää kirjaa ovat kuitenkin aihepiireiltään ja osittain myös päähenkilöiltäänkin niin eroavia tästä alkuperäisestä nelikosta, että itse en niitä varsinaiseen sarjaan laske. Huomasin muuten vasta nyt, että näissä kaikissa on jostain syystä sama kuvitus! Mikäköhän on ollut syynä tällaiseen ratkaisuun?

Krisin, ottotytär Margaritan, Virvan ja Dodon isä palaa kahden vuoden jälkeen keuhkotautiparantolasta, mutta tullessaan isä pudottaa pommin. Tytöt saavat nimittäin äitipuolen, sillä isä on mennyt kihloihin sairaanhoitaja Rea Meren kanssa. Seljan tytöt tekevät juhlallisen lupauksen muistaa aina omaa, edesmennyttä äitiään ja ryhtyvät ponnekkaasti vastustamaan isän ja Rean avioliittoa. Vähitellen eripura kuitenkin vähenee, mutta Leppäkertunkujalla sattuu ja tapahtuu silti: Rea saa kaksoset Akin ja Kain, Margaritan tuntematon meksikolainen isoisä ottaa yhteyttä ja salaperäinen amerikansuomalainen Jerry ilmestyy kuvioihin...

Luin Selja-sarjan kirjat ensimmäistä kertaa muistaakseni seitsemännellä luokalla, ja pidin silloin kirjoista kovasti. Pidin edelleen kirjoista, näistä tulee aina mieleen Astrid Lindgrenin Kerstin ja minä (joka muuten pitäisi lukea pitkästä aikaa uudestaan!). Molemmissa sisarukset perustavat ystäviensä kanssa kerhon, ja samoin tunnelma on näissä kahdessa kirjassa mielestäni aika samantapainen.

Selja-sarja oli siis mukava paluu suomalaisten tyttökirjojen maailman, täytyy laittaa sarjan kaksi jatko-osaa lukulistalle!

4 kommenttia:

 1. Tuossa uusintakierroksessa on varmaan ajateltu sarjan yhtenäistä ulkoasua. Minäkin kyllä kummeksun samaa kuvaa kannessa, sillä alkuperäisissähän on runsaasti vaihtelevuutta. Seljat olisi kyllä mukava lukea uudelleen.Tuota viimeisintä en ole lukenut ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti :) Kannattaa kyllä lukea tuo viimeinenkin!

   Poista
 2. Täytyisikin lukea nämä kirjat uudestaan. Olen lukenut ne noin 10-vuotiaana, mutta olisi hauska lukea ne näin aikuisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen viime aikoina huomannut että lapsuuden lempikirjoja on ihana lukea uudestaan näin kymmenisen vuotta myöhemmin. Suositteen :)

   Poista