tiistai 23. joulukuuta 2014

Endgame - Loppupeli ja arvonta

Saatu arvostelukappale. Arvonta kustantajan sponsoroima.

Kirjoittajat: James Frey ja Nils Johnson-Shelton
Suometaja: Tero Valkonen
Julkaistu: 2014 (suomennos 2014)
Alkuperäinen nimi: Endgame: The Calling
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 499

12 sukua. 12 pelaajaa. Kolme avainta. Maan avain, Taivaan avain, Auringon avain. Vain yksi voi voittaa. Pelaajia on valmisteltu koitokseen syntymästä asti, ja yhdessä he ovat kaikkea sitä mitä mekin: kauniita ja rumia, tyhmiä ja viisaita, nopeita ja vahvoja, hyviä ja pahoja.

James Freyn ja Nils Johnson-Sheltonin fantasiakirja aloittaa Endgame - Loppupeli -trilogian. Trilogia ei kuitenkaan rajoitu pelkkiin kirjoihin, vaan teoksiin liittyy jo suunnitteilla oleva elokuvasarja sekä tosielämään sijoittuva peli.

Kirjassa on kaikkitietävä kertoja, mutta jokaiseen hahmoon keskitytään yksitellen. Yleensä kaikkitietävä kertoja jakaa hahmot "meihin" ja "niihin", mutta tällä kertaa ratkaisu kirjan "hyviksistä" ja "pahiksista" on lukijalla - vaikka toki kirjassa tuodaan selkeästi esille eri hahmojen  epämiellyttäviäkin luonteenpiirteitä ja toisiin hahmoihin keskitytään enemmän kuin toisiin. Endgame - Loppupeli on mielenkiintoinen myös siinä mielessä, että varsinainen vastakkainasettelu tuntuu olevan yliluonnollinen vastaan ihmiskunta. Hahmot eivät ole selkeästi hyvän tai pahan puolella, vaan pelaajissa näkyvät kaikki harmaan sävyt.

Itse kirja on hyvin koukuttava. Aluksi lyhyet, välillä jopa töksähtelevät lauseet vähän ärsyttivät, mutta kun tapahtumat tiivistyivät, hahmoja tuli lisää ja juoni eteni, tuntui kirjoitustapa sopivan kirjaan todella hyvin. Nopeatempoisiin tapahtumiin ja juonivetoiseen kirjaan pitkät ja kuvailevat matolauseet tuskin sopisivatkaan. Vaikka kirja on lähes 500 sivua pitkä, on se silti omalla tapaansa lyhyt ja ytimekäs. Tempauduin mukaan jo alkumetreillä, koska oli vain pakko saada tietää kuka selvittää Maan avaimen arvoituksen: Taivaan avaimen ja Auringon avaimen arvoitukset selviävät (toivottavasti) Endgame - Loppupeli -trilogian kahdessa seuraavassa osassa.

Endgame - Loppupeli on kirjana hyvin mielenkiintoinen siksi, että se ei ole pelkkä kirja. Kirjaan liittyy olennaisena osana peli, johon lukijat voivat osallistua: jonnekin päin maapalloa on piilotettuna avain, jonka löytäjä voittaa selvää rahaa. Tosielämän peli ei (toivottavasti) ole läheskään yhtä raaka ja väkivaltainen kuin kirjassa, vaan avaimen ratkaisu selviää kirjassa olevia vihjeitä ratkomalla.

Teossarja ja siihen liittyvä peli ja elokuvasarja ovat kiintoisa ilmiö. Endgame - Loppupeli -sarja on suunniteltu jo alusta lähtien olemaan suurempi kokonaisuus, jotain suurempaa kuin "pelkkä" kirja tai kirjallinen kokemus. Itse olen törmännyt enemmän näihin nuortenkirjasarjoihin, joista on kirjasarjan tultua suosituksi tehty elokuvasovitukset. Endgame - Loppupeli -sarjasta on poikkeuksellisesti suunnitteilla elokuva jo nyt, vaikka ensimmäinen osa on ilmestynyt vasta vajaat kolme kuukautta sitten. Itse uskoisin kyllä, että tällaiset kirjojen, elokuvien ja muiden oheistuotteiden "paketit" alkavat yleistymään. Kohderyhmänä ovat nuoret, joille on entistä vaikeampi kohdistaa kirjallisuutta, kun älypuhelimet ja muu tekniikka ovat vieneet huomiota entistä enemmän (näin kärjistäen ja yleistäen). Itse kun kuulun lukemisen puolestapuhujiin niin jään mielenkiinnolla seuraamaan saavatko nämä tällaiset paketit erityisesti nuoria lukemaan enemmän.

Kaiken kaikkiaan Endgame - Loppupeli on jännittävä, mukaansatempaava ja toimiva kokonaisuus. Ei mitään korkeakulttuurista hengenruokaa, vaan hyvin toteutettua ja mietittyä toimintafantasiaa nuorille. Koukuttaa ja vie mennessään: luin koko kirjan yhdeltä istumalta.

Endgame - Loppupeli -arvonta

Arvon yhden kappaleen Endgame - Loppupeli -teoksia. Arvonta on kustantajan eli WSOY:n sponsoroima ja kustantaja lähettää voittajalle kirjan suoraan, joten kirja on tuliterä.

Arvonnan säännöt:

1. Kommentoi tähän postaukseen osallistuaksesi arvontaan.
2. Lisää kommenttiisi toimiva sähköpostiosoite, jotta voin pyytää mahdollisen voiton osuessa kohdalle yhteystietoja kirjan postitusta varten.
3. Arvontaan voi myös osallistua vaikka ei olisi blogini lukija. Valitettavasti anonyymina ei voi osallistua, koska jouduin estämään anonyymikommentoinnin roskapostin takia.

Osallistumisaikaa on muutama päivä, 27.12.2014 kello 12.00 asti.

Arpaonnea!

Arvonta on päättynyt, voittajalle on ilmoitettu sähköpostitse. Kiitos kaikille osallistumisesta!

6 kommenttia: