keskiviikko 31. joulukuuta 2014

In the Country of Men

Kirjoittaja: Hisham Matar
Julkaistu: 2006
Kustantaja: Viking Press
Sivumäärä: 245

Suleimanin isä on sanonut olevansa ulkomailla, mutta silti Suleiman näkee tämän Tripolin kadulla. Vähän myöhemmin katoaa naapurissa asuva Ustath Rashid. Myöhemmin tämä näkyy televiosiossa kuulusteltavana. Suleiman joutuu tahtomattaan keskelle sotkuista poliittista verkkoa josta ei ymmärrä puoliakaan.

Hisham Matarin In the Country of Men kertoo koskettavasti lapsen näkökulmasta Muammar Gaddafin Libyan diktatuurista 1970-luvun lopussa. Kirja käsittelee aikuisten monimutkaisen ja väkivaltaisen maailman ja lapsen viattoman maailman kohtaamista: sitä, kuinka lapsi ei voi eikä lapsen pitäisikään ymmärtää. Suleimanin fiktiivinen tarina on kertomus siitä, mitä monet lapset joutuvat diktatuureissa kokemaan ja miten sodan ja väkivallan jalkoihin jääneillä lapsilla ei ole todellista mahdollisuutta olla lapsia.

Hisham Matarin teos sopii luettavaksi myös nuorille. Kirja oli nopeatempoinen ja monet tapahtumista jäivät hämärän peittoon ja sekaviksi lapsinäkökulmasta johtuen. Loppujen lopuksi In the Country of Men oli ihan mielenkiintoinen kirja, joskaan ei erityisen mieleenpainuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti