sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Mister Pip

Kirjoittaja: Lloyd Jones
Julkaistu: 2006
Kustantaja: Text Publishing Company
Sivumäärä: 219

Matilda asuu Papua-Uusi-Guineassa, Bougainvillen saarella, pienessä kylässä uskonnollisen äitinsä kanssa. Matildan isä on jättänyt perheensä ja muuttanut Australiaan, Townsvilleen. Bougainvillessä riehuu sisällissota ja tämän seurauksena kylä jää ilman opettajaa. Opettajaksi ryhtyy kuitenkin kylän ainoa valkoihoinen, herra Watts, jota kaikki kutsuvat nimellä Pop-Eye. Herra Watts ryhtyy lukemaan oppilaille kirjaa nimeltä Great Expectations, jonka on kirjoittanut herra Dickens. Matilda ja tämän ystävät elävät Pipin mukana, ja lopulta salaperäinen mister Pip koituu myös kylän kohtaloksi.

Lloyd Jonesin Mister Pip kertoo nuoren tytön kasvutarinan papuauusiguinealaisen kylän piirissä ja sodan varjossa. Kirja peilaa löyhästi Charles Dickensin teoksen Suuria odotuksia juonta: samoin kuin Philip Pirrip, "Pip", myös Matilda joutuu kokemaan kovia, valitsemaan ja saa mahdollisuuden uuteen elämään.

Aluksi sota ei ole kirjassa kovin lähellä, mutta tapahtumien edetessä ja juonen tiivistyessä menetykset ja julmuudet tulevat hyvin lähelle. Mister Pip käsittelee kirjassa myös ulkovaltojen vaikutusta: australialaisilla ja länsimaalaisilla on suuri vaikutus papuauusiguinealaisiin perinteisiin ja elämäntapoihin. Kirja käsittelee Matildan elämässä tapahtuvaa murrosaikaa sekä sodan suhteen että perinteiden ja länsimaalaisen edistyksen valitsemisen suhteen. Lopulta Matildalle ei kuitenkaan jää vaihtoehtoja, vaan tämä pakenee Bougainvillesta ja muuttaa isänsä luo Townsvilleen asumaan. Lapsuuden Papua-Uusi-Guinea ja herra Watts jättävät kuitenkin tähän lähtemättömän jälkensä.

Lloyd Jonesin Mister Pip on ajatuksia herättävä, surullinen ja lämmöllä kirjoitettu kirja. Pidin teoksessa erityisesti siitä, miten kirjallisuuden suuri voima liikuttaa ja muuttaa elämän suunta oli läsnä Mister Pipissä. Samalla Lloyd Jones kuitenkin punoo mukaan myös elämän todellisuuden ja surullisuuden. Mister Pip on hieno, nuorillekin sopiva kirja joka piirtää samalla kuvaa Papua-Uudesta-Guineasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti