tiistai 9. joulukuuta 2014

Palsamoitu

Saatu arvostelukappale.

Kirjoittaja: Maija Haavisto
Julkaistu: 2014
Kustantaja: Radium-kirjat
Sivumäärä: 201

Reilu kolmekymppinen opettaja Marjaana on jäänyt sairauslomalle tämän ystävän, Paulan, kuoltua. Paula sairasti syöpää, vaikka se ei ollutkaan kuolinsyy. Sairauslomallaan Marjaana löytää omasta rinnastaan epäilyttävän möykyn, ja sairauden pelko täyttää myös tämän elämän.

Sain tämän kirjan arvostelukappaleena Maija Haavistolta. Aikaisemmin olen lukenut kyseiseltä kirjailijalta teoksen Makuuhaavoja, joka ilmestyi pari vuotta sitten. Vaikka pidin myös Makuuhaavoista, on tämä uusi teos Palsamoitu enemmän mieleeni. Kirjailijan kehittymisen näkee - Palsamoitu tuntuu jotenkin harkitummalta ja pysyy hyvin kasassa.

Pohdiskelin myös, että vaikka tämä(kin) teos käsittelee sairautta, niin tällä kertaa näkökulma oli erilainen kuin Makuuhaavoja-kirjassa. Makuuhaavoja käsitteli sairautta pitkäaikaissairaan perspektiivistä, ja vaikka oli mielenkiintoista ja silmiä avaavaa asettua päähenkilön saappaisiin, oli samastuminen vaikeaa. Palsamoidussa päähenkilö on perusterve, ja sairauden pelko on hallitseva teema. Tähän oli paljon helpompi samastua, sillä vaikka kovin moni ei ole pitkäaikaissairas ja sairaseläkkeellä, pystyy varmasti lähes jokainen samastumaan siihen, miltä tuntuu kun pelkää sairautta tai terveyden menetystä.

Palsamoitu käsittelee Haaviston muiden teoston tapaan sairautta ja sen kanssa elämistä. Kuten aikaisemmassa kappaleessa totesin, tässä kirjassa näkökulma on kuitenkin eri kuin aikaisemmissa teoksissa. Pidin paljon kirjassa sairauteen liittyvistä pohdinnoista ja siitä, miten kuolema liittyy ei vain sairauksiin, vaan kaikkeen.

"Yleislääkäri on vain portti, jonka kohdalta lähdetään joko kohti terveyttä, takaisin kotiin, tai kohti sairautta, erikoislääkäreitä."

"Nyt tiedän vastauksen: kaikkeen voi kuolla."

Maija Haaviston uusin teos käsittelee koskettavasti myös ystävyyttä. Pidin paljon tästä teoksesta, joka nappasi mukaansa heti ensimmäisillä sivuilla.

2 kommenttia:

  1. Kiitos arvostelusta! Kiva, että pidit kirjasta. Itse tosin pidän näistä kahdesta Makuuhaavojasta enemmän ja kirjoitan tällä hetkellä sen pohjalta näytelmää. Seuraava romaanini Sisimmäinen ilmestyy muuten helmikuussa ja siinä on vihdoin jokin muu teema kuin sairaudet. ;-P

    -Maija

    VastaaPoista