sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Salka Valka

Kirjoittaja: Halldór Laxness
Suomentaja: Jyrki Mäntylä
Julkaistu: 1932 (suomennos 1966)
Alkuperäinen nimi: Salka Valka
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 391

Salka Valka ja tämän äiti muuttavat pieneen kalastajakylään. Kirjan ensimmäinen osa kuvaa Salka Valkan lapsuutta, toinen osa puolestaan nuoruutta.

Halldór Laxnessin teos on sekoitus rumuutta ja kauneutta. Salka Valka kuvaa realistisesti, kaunistelematta tai liioittelematta köyhän pienen kylän elämää, ihmissuhteita, uskontoa, elinkeinoja. Vastakkain ovat ihmisluonnon epätäydellisyys, epäonnistumiset ja surut sekä luonnon voima ja kauneus.

Salka Valkaa lukiessani mieleeni tuli suomalaisen Timo K. Mukan teos Maa on syntinen laulu. Samoin kuin kirjassa Maa on syntinen laulu, myös Salka Valkassa uskonnollisuus on osittain hurmoksellista ja vailla todellista tarkoitusta: ihmiset jatkavat elämäänsä samanlaisena kuin aikaisemminkin, sisäistämättä todella uskontonsa sanomaa arkielämässään. Tästä hyvä esimerkki on Salkan äiti, joka tulee - jälleen - raskaaksi avioliiton ulkopuolella huolimatta näennäisestä hurskaudestaan ylistystilaisuuksissa.

Halldór Laxnessin romaanissa pidin erityisesti luonnon läsnäolosta ja vaikutuksesta. Vaikka luonnon kauneus ei olekaan tuotu ilmi teoksessa yhtä lyyrillisesti ja voimakkaasti kuin Mukan kirjassa, on se silti erottamaton osa Salka Valkaa. Laxnessin teoksessa luonto on olennainen osa kylän elämää eikä sitä voi erottaa ihmisestä.

Itse päähenkilö, Salka Valka, on hahmona melkein kuin osa luontoa. Salka Valkassa on jotain villiä ja kesyttämätöntä, samaan tapaan kuin luonnonvoimissa. Hän kulkee minne tahtoo ja tekee mitä haluaa, ja vaikka Salka Valka kiinnittääkin jonkin verran huomioita kylän tapoihin, ei tämä loppujen lopuksi mukaudu niihin sen enempää kuin itse tahtoo. Tavallaan Salka Valka toi hahmona mieleeni Heathcliffin Emily Brontën teoksesta Humiseva harju. Sekä Salka Valka että Heathcliff ovat omituisia, eriskummallisia hahmoja joissa on jotain tuntematonta ja melkeinpä tavallaan jotain epäinhimillistä.

Kaiken kaikkiaan Salka Valka oli mielenkiintoinen teos, jota lukiessaan tunsi todella olevansa pienessä islantilaisessa kalastajakylässä. Harvoin myös mikään kirja onnistuu herättämään niin paljon mielleyhtymiä toisiin teoksiin siinä määrin kuin Halldór Laxnessin Salka Valka. Laxnessin romaani on elävä ja hyvin kirjoitettu teos.

2 kommenttia:

  1. Kiinnostava tuo vertaus Heathcliffiin. Jään miettimään sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heathcliffissa ja Salka Valkassa on kyllä jotain samanlaista!

      Poista