keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Siintää Sargassomeri

Kirjoittaja: Jean Rhys
Suomentaja: Eva Siikarla
Julkaistu: 1966 (suomennos 1968)
Alkuperäinen nimi: Wide Sargasso Sea
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 203

Jean Rhysin Siintää Sargassomeri on teoksena prologi Charlotte Brontën kirjalle Kotiopettajattaren romaani. Kirja kertoo Kotiopettajattaren romaanin herra Rochesterin hullun vaimon tarinan. Siintää Sargassomeri on jaettu kolmeen osaan: ensimmäinen kertoo päähenkilön, Antoinetten, lapsuudesta Jamaikalla, toinen osa Rochesterin ja Antoinetten avioliiton alkuajoista Dominicalla ja kolmas osa Antoinetten elämästä Grace Poolen vahdittavana Englannissa.

Pidin paljon Rhysin teoksesta. Olenkin aina miettinyt, kuinka Rochester päätyi naimisiin hullun vaimonsa kanssa, ja vaikka Jean Rhysin versio olekaan välttämättä Brontën ajatusten mukainen, valottaa se silti uskottavasti ja tarinaan sopivasti Rochesterin vaiheita. Dominicalaisena Jean Rhysin tulkinta on myös autenttinen kuvaus Karibianmeren saaristosta.

Siintää Sargassomeri oli hieno kirja, joka täytti joitakin Kotiopettajattaren romaanin jättämiä aukkoja. Jean Rhysin romaani on oikeastaan fanifiktion edelläkävijä, mutta silti täysin itsenäinen teos, jonka voi lukea myös vaikkei olisi Charlotte Brontën romaania lukenutkaan.

4 kommenttia:

 1. Minä luin tämän heti Kotiopettajattaren romaanin luettuani ja se oli virhe! En osannut arvostaa kirjaa itsenäisenä teoksena ja sen näkökulma, puheenvuoro hullun naisen puolesta, jotenknin ärsytti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas luin Kotiopettajattaren romaanin reilut pari vuotta sitten joten luin tämän aika lailla itsenäisenä. Varmaan ärsyttäisi heti perään luettuna kun jako on kuitenkin tavallaan Bertha vastaan Jane :D

   Poista
 2. Mä en ollutkaan tiennyt tällaisen kirjan olemassaolosta! Kotiopettajattaren romaanin lukemisesta on aikaa, niin nyt voisi olla hyvä hetki tarttua ensin tähän ja sitten siihen uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ei ollut mullekaan tuttu mutta bongasin aikoinaan Kaksoisolentoja-haasteen listoilta :)

   Poista