tiistai 30. joulukuuta 2014

The Last Will and Testament of Senhor da Silva Araújo

Kirjoittaja: Germano Almeida
Kääntäjä: Sheila Faria Glaser
Julkaistu: 1991 (käännös 2004)
Alkuperäinen nimi: O Testamento do Sr. Napumoceno da Silva Araújo
Kustantaja: New Directions Books
Sivumäärä: 152

Señor Napumoceno da Silva Araújo on kuollut ja vainajan veljenpoika sekä avioliiton ulkopuolella syntynyt tytär ovat kuulemassa testamentin lukua. Testamenttia lukiessa käy ilmi, että ilmeisesti da Silva Araújo ei kirjoittanutkaan testamenttia vaan muistelmat ja että muistelmien Señor Napumoceno da Silva Araújo ei ollutkaan sellainen ihminen millaisena hänet tunnettiin...

Germano Almeidan The Last Will and Testament of Senhor da Silva Araújo piirtää kuvan Kap Verdestä sekä kertoo yhden miehen tarinan.

Rehellisesti sanottuna en päässyt ollenkaan mukaan tarinaan ja oikeastaan se oli aika pitkästyttäväkin. Kirjan alkuasetelma oli kyllä mielenkiintoinen: päähenkilö on kuollut jo kirjan alussa ja tämän elämä ei selvästikään ole ollut sitä miltä se on päälle päin näyttänyt. Tästä huolimatta The Last Will and Testament of Senhor da Silva Araújo jäi jotenkin latteaksi. Lopulta Napumoceno da Silva Araújo oli ihan tavallinen ihminen ja eroavaisuudet tämän todellisessa ja havaitussa elämässä vain pieniä yksityiskohtia. Suuret rikokset ja draama jäivät puuttumaan.

Almeidan teos kuitenkin muistuttaa, että ketään ei voi tuntea täysin eikä kenenkään elämää voi tietää päältä päin katsottuna. Aina on olemassa jotain syvempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti