perjantai 12. joulukuuta 2014

Ylämaa-sarja


Ylämaan sudet (Julkaistu 1993, sivumäärä: 125)
Margaret, Ylämaan tyttö (Julkaistu 1994, sivumäärä: 215)
Ylämaan kapinalliset (Julkaistu 1995, sivumäärä: 240)

Kaisa Ikolan kirjoittama ja Kirjapajan julkaisema Ylämaa-sarja sijoittuu 1600-1700-lukujen Skotlantiin. Ensimmäisen kirjan päähenkilö on Mary Fraser, ylämaalaisen lairdin tytär, joka on saanut pojan ja sotilaan kasvatuksen. Mary Fraser komentaa sissiryhmää, Ylämaan susia, joka pyrkii kaatamaan Cromwellin hallituksen ja puolustaa skottien Stuart-kuningasta. Toinen kirja, Margaret, Ylämaan tyttö, kertoo Mary Fraserin ja tämän aviomiehen Keith Macdonaldin nuorimmasta tyttärestä, Megistä. Kolmas ja viimeinen osa, keskittyy Megin poikaan Malcolmiin sekä tämän tyttäreen Kittyyn sekä 1700-luvun jakobiittikapinoihin.

Ensimmäisen kerran luin tätä sarjaa joskus kymmenen kieppeillä, kun sain sarjan keskimmäisen osan joululahjaksi. Margaret, Ylämaan tyttö, onkin kirjoista eniten romantiikkaan keskittynein, vaikka siinäkin on pari taistelukohtausta. Myöhemmin luin sekä Ylämaan sudet että Ylämaan kapinalliset.

Pidän näissä kirjoissa kovasti siitä, että Ikola tekee historiasta hauskaa lapsillekin. Historia on läsnä erityisesti viimeisessä osassa, jossa jakobiittikapinoilla ja todellisilla historian tapahtumilla ja henkilöillä on suuri rooli. Pidin myös siitä, että kirjailija on sekoittanut joukkoon sekä gaelia että englannin skottimurretta.

Kaisa Ikolan Ylämaa-sarja oli kuitenkin ensisijaisesti nostalgiamatka lapsuuden lempikirjoihin. Itse suosittelisin tätä sarjaa noin kymmenvuotiaille.

2 kommenttia:

 1. Hauska yhteensattuma, sillä juuri eilen näin kirpparilla tuon ylämaan kapinalliset -kirjan ja ajattelin, että olisi kiva hankkia koko sarja kerralla.
  Olen aiemmin hieman vierastanut tätä sarjaa, mutta nyt se alkoi jostain syystä kiinnostaa, erityisesti tuo historiallisuus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä kiva sarja, vaikkakin selkeästi nuorille tarkoitettu :) Mutta itse pidin tässä juuri siitä historiallisuudesta!

   Poista