keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Salmon Fishing in the Yemen

Kirjoittaja: Paul Torday
Julkaistu: 2007
Kustantaja: Weidenfield & Nicholson
Sivumäärä: 317

Kun Alfred Jones pakotetaan työpaikan menetyksen uhalla työskentelemään projektissa jonka tarkoituksena on istuttaa lohikanta Jemeniin, tuntuu koko ajatus Fredista täysin järjettömältä. Pikkuhiljaa hän alkaa kuitenkin nähdä projektin taustalla olevan optimismin ja uskon sekä laskelmiaan tehtyään huomaa lohenkasvatuksen voivan jopa olla mahdollista Jemenissä... Samaan aikaan Fred tapaa eksentrisen sheikki Muhammadin kauniin avustajan Harrietin ja alkaa kyseenalaistaa muuttumatonta ja tylsää avioliittoaan.

Paul Tordayn Salmon Fishing in the Yemen on oivaltava, hauska ja surullinenkin kirja. Teos käsittelee ihmisen uskoa johonkin näennäisesti mahdottomaan sekä mahdollisuuksia, jotka voivat mennä ohi sen takia, ettei uskalla yrittää.

Teos on kirjoitettu "leikekirja"-tyyliin: mukana on niin tieteellisiä artikkeleita, päiväkirjaotteita, sähköpostiviestejä kuin radiohaastattelujakin. Lukija saa tapahtumiin näkökulmaa monen eri hahmon perspektiivistä. Toteutus voisi olla helposti rikkonainenkin, mutta Salmon Fishing in the Yemen onnistuu sitomaan yhteen eri tyyleillä ja näkökulmista kirjoitetut otteet onnistuneeksi kokonaisuudeksi. Vaikka myönnän, että lohenkasvatukseen keskittyvät otteet olivatkin aika puisevia.

Pidin Paul Tordayn romaanissa erityisesti siitä, että teos ei ollut kliseinen. Harriet ja Fred eivät päätyneetkään lopussa yhteen vaikka kirjan alkuasetelman perusteella niin olisi voinut päätellä. Vaikka Harrietin ja Fredin suhdetta jonkin verran käsitelläänkin, ei rakkaustarina kuitenkaan ole merkittävässä osassa kirjaa.

Paul Tordayn Salmon Fishing in the Yemen oli mukava ja antoisa lukukokemus, joskaan en luultavasti lukisi kirjaa uudestaan.

2 kommenttia:

  1. Luin tämän tekstisi ennen kuin katsoin tästä kirjasta kertovan elokuvan. Yllätyin hieman koska elokuvassa Harriet ja Fred päätyivätkin lopulta yhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole nähnyt elokuvaa ollenkaan vielä, mutta taisin lukea että se eroaa hieman tästä kirjasta :)

      Poista