tiistai 24. helmikuuta 2015

The Tortoise's Gift

Kirjoittaja: Lari Don
Kuvittanut: Melanie Williamson
Julkaistu: 2012
Kustantaja: Barefoot Books
Sivumäärä: 48

Sambian savanilla eläimet kärsivät kuumuudesta ja kuivuudesta: ainoana toivona on pyytää suurta puuta antamaan hedelmiä nälkäisille ja janoisille eläimille. Mutta mikä onkaan puun nimi?

Lari Donin kertomassa ja Melanie Williamsonin kuvittamassa sambialaisessa kansansadussa toistuu niin monessa lapsille suunnatussa kertomuksessa painotettu hyve: epäitsekkyys. Eläimet yrittävät vuoron perään muistaa vuoren kertoman puun nimen, mutta kerta toisensa jälkeen eksyvät sivupoluille matkallaan oman erinomaisuutensa hurmaamina ja unohtavat tärkeän nimen. Lopulta heistä kaikista vaatimattomin ja vähäpätöisin onnistuu toteuttamaan tehtävän.

Olen lukenut Maailmanvalloitus-haastettani varten jonkin verran myös lastenkirjoja ja satuja. Suurin syy on se, että joihinkin maihin sijoittuvia kirjoja on vaikea löytää. Vaikka lastenkirjat ovatkin todella nopeita lukea ja harvoin ovat suosikkejani tai edes tarinaltaan mielenkiintoisia, on kansansatujen samankaltaisuus ympäri maailmaa hyvin kiintoisaa. Kiinnitin tätä lukiessani huomiota myös siihen, että sen lisäksi että tarinan opetukset ja painotetut hyveet ovat lähes joka sadussa samankaltaisia, kaikkialla näitä opetetaan lapsille eläinhahmojen kautta.

The Tortoise's Gift oli siis tavanomainen eläinsatu, hyvin samantapainen kuin monet muut sadut joita luetaan ja kerrotaan lapsille ympäri maapalloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti