lauantai 21. maaliskuuta 2015

Odotus

Saatu arvostelukappale.

Kirjoittaja: Liisa Rinne
Julkaistu: 2015
Kustantaja: Atena
Sivumäärä: 181

Emilia saa tietää 13-vuotiaana olevansa oikeasti adoptoitu Silja: Lasse ja Aila eivät todellisuudessa olekaan tämän biologiset vanhemmat. Nykyhetkessä raskaana oleva kolmikymppinen Emilia odottaa biologista äitiään kahvilassa, tavatakseen tämän ensimmäisen kerran.

Liisa Rinteen esikoisromaani Odotus antaa äänen kaikille adoptioon liittyville hahmoille: Emilialle, Lasselle, Ailalle, Emilian biologiselle äidille. Kirja kietoutuu Emilian ympärille, joka käy kahvilassa odottaessaan äitiään läpi elämäänsä, suhdettaan adoptiovanhempiinsa ja nykyiseen kumppaniinsa sekä omaan raskauteensa. Tästä huolimatta oikeastaan kaikki hahmot kirjassa odottavat jotakin. Emilia ehkäpä jonkinlaista päätöstä tarinalleen, kehän sulkeutumista. Aila ja Lasse odottavat lasta, vanhemmuutta. Kerttu odottaa, pelonsekaisesti, menneisyyden tyttären tulevan esiin piilostaan.

Liisa Rinteen Odotus on hyvin hahmokeskeinen, ei juonivetoinen kirja. Henkilöhahmojen kuvaus onkin Rinteen teoksen parhaita puolia. Emilia, Lasse, Aila ja Kerttu ovat aitoja hahmoja, joiden epävarmuudet ja identiteettikriisit, surut ja ilot tulevat esiin kauniisti Rinteen runollisen kielen kautta.

Niin kuin monissa aikaisemmissa bloggauksissani eri kirjoista olen todennut, eri kertojanäänien sisällyttäminen kirjaan - eritoten verrattain lyhyeeseen - voi joko tukea kokonaisuutta tai vaikuttaa sirpaleiselta. Odotuksessa eri kertojanäänet sulautuvat hyvin yhtenäiseksi teokseksi, mutta silti jokainen perspektiivi on tarpeeksi erilainen. Pidin tästä ratkaisusta ja se tuntui sopivan hidastempoiseen kirjaan hyvin.

Kuten Maria, pidin juurikin henkilökuvauksista ja Rinteen taidosta piirtää sanoilla eläviä ympäristöjä ja hetkiä (ja kiinnitin muuten myös huomiota mufa-asiaan!), mutta jäin kuitenkin kaipaamaan vähän enemmän. Odotuksesta puuttuu tavallaan jonkinlainen "huippuhetki" ja tietynlainen ravistelu.

Kaikenkaikkiaan Odotus oli kuitenkin hyvä ja ajatuksia herättävä lukukokemus. Teos pohtii hyvin adoptiota eri näkökulmista ja on kauniisti kirjoitettu, Rinteen rikas ja runollinen kieli sopii aiheeseen.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli hieno kirja ja sopii hyvin ajankohtaan, kun tv:ssä kerrotaan näitä adoptio-asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole kauheasti Suomen televisiota seurannut, mutta hieno kirja tämä todella on!

      Poista