tiistai 14. huhtikuuta 2015

The Last Train to Zona Verde

Kirjoittaja: Paul Theroux
Julkaistu: 2013
Kustantaja: Penguin Books
Sivumäärä: 353

Paul Therouxin The Last Train to Zona Verde on kertomus kirjoittajan matkasta Kapkaupungista aina Luandaan, Angolaan asti. Matkallaan Theroux tutustuu värikkäisiin ihmisiin, pääsee elefanttisafarille sekä näkee myös Afrikan slummit ja sen nurjat puolet.

The Last Train to Zona Verde on hämmästyttävän mielenkiintoinen. Odotin nimittäin kuivahkoa kertomusta, mutta Therouxilla on taito punoa faktoja omiin kokemuksiinsa ja kertoa mielenkiintoisesti maasta kuin maasta. Kirjaa lukiessa tuntui siltä, kuin olisi ollut matkalla Afrikan eteläkärjessä.

Teoksessaan Paul Theroux pohtii myös samalla matkansa tarkoitusta sekä matkailun tarkoitusta ylipäänsä. Onko matkailu koskaan muuta kuin uteliaisuutta? Lopulta Theroux tulee siihen tulokseen, että matkakertomusten kirjoittamisesta on toivottavasti joskus hyötyä, tietyn ajan ja paikan ja ihmisten elämän kuvaamisessa. Hän löytää myös lopulta tarkoituksen viimeiselle pitkälle matkalleen Afrikassa.

Luin teoksen lähinnä saadakseni Angolan luettua Maailmanvalloitus-haasteeseeni. Vaikka kirjassa käydään myös Etelä-Afrikassa ja Namibiassa, ollaan Angolassakin kolmasosan verran. Olikin kiintoisaa päästä kirjailijan mukana Angolaan, josta en rehellisesti puhuen tiennyt muuta kuin sijainnin ja pääkaupungin nimen. Paul Therouxin The Last Train to Zona Verde piirtää kuvan Angolasta, joka on verraittain rikas maa, mutta jonka rikkaudet ovat jakautuneet epätasaisesti. Angolasta, joka on niin muukalaisvastainen, että kaikkien maahan tulevien pitää näyttää kutsukirje joltakin paikalliselta. Angolalta, jossa näkyy vielä portugalilaisen kolonialismin seuraukset hyvin vahvasti.

Kaiken kaikkiaan The Last Train to Zona Verde on erittäin onnistunut matkakirja: paikoitellen koskettava, paikoitellen hauska, kokonaan taitavasti kirjoitettu, mielenkiintoinen ja informatiivinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti