perjantai 10. huhtikuuta 2015

The Long Song

Kirjoittaja: Andrea Levy
Julkaistu: 2010
Kustantaja: Headline Review
Sivumäärä: 308

Orjaksi syntynyt July otetaan palvelustytöksi Amityn kartanoon yhdeksänvuotiaana. Tämän jälkeen July ei enää näe äitiään Kittyä, joka työskentelee muiden jamaikalaisten orjien tavoin sokeriruokoplantaaseilla. Andrea Levyn The Long Song on kertomus Julyn elämästä ja samalla se kuvaa Jamaikaa murrosaikana, kun orjuus lakkautettiin.

Andrea Levyn The Long Song oli mukaansatempaava, elävä ja paikoitellen sydäntäsärkevä kuvaus orjan elämästä Jamaikalla 1800-luvulla. Andrea Levy onnistuu siinä missä aikaisemmin lukemani teoksen Testimony of an Irish Slave Girl kirjoittaja Kate McCafferty epäonnistui: luomaan historiallisesti mielenkiintoisesta aiheesta myös kirjallisesti kiinnostavan ja onnistuneen kokonaisuuden.

Vaikka sekä The Long Song ja Testimony of an Irish Slave Girl ovat samaan tyyliin kirjoitettuja - lukijaa kuljetetaan nykyhetken ja menneisyyden välillä - on The Long Song paljon eheämpi kokonaisuus. Ei ole epäselvyyksiä kertojasta tai tapahtumien kulusta tai sijainnista aikajanalla, ja aikahypyt on toteutettu luontevasti.

Pidin paljon romaanista The Long Song sekä erityisesti sen päähenkilöstä Julysta. July on elävä hahmo, välillä irrationaalinen, välillä hyväuskoinen, välillä teatraalinen. Julyn hahmo on koko kirjan sielu. Kokonaisuudessaan Andrea Levyn teos on upeasti ja hauskasti kirjoitettu kirja, ja suosittelen sitä kaikille, joita aihepiiri kiinnostaa.

2 kommenttia: