maanantai 20. huhtikuuta 2015

The Professor

Kirjoittaja: Charlotte Brontë
Julkaistu: 1857
Kustantaja: Clarendon Press
Sivumäärä: 268

Kyllästyttyään olemaan rikkaan vanhemman veljensä Edwardin huonosti kohdeltu työntekijä, William Crimsworth ottaa vastaan opettajantoimen ja muuttaa Belgiaan. Belgiassa William opettaa ensin poikakoulussa, mutta saa myöhemmin paikan läheisen tyttökoulun professorina.

The Professor on kirja, jonka olen jo pitkään halunnut lukea. Charlotte Brontën kirjoittama kirja on kirjailijan kuoleman jälkeen julkaistu teos, joskin romaani on Brontën ensimmäiseksi kirjoittama.

Pidin paljon Kotiopettajattaren romaanista ja oikeastaan The Professor olikin pettymys. Miespäähenkilö ja Kotiopettajattaren romaaniin verrattuna laimea juoni- ja hahmokehitys eivät juuri vakuuttaneet. Siinä missä Kotiopettajattaren romaanissa hidastempoinen kerronta ja 1800-luvun ympäristö viehättivät, ärsyttivät samat asiat minua lukiessani teosta. Jane Eyre on hänelle asetetuista rajoista huolimatta rohkea ja omia sekä tunne- että järkipohjaisia ratkaisujaan tekevä hahmo, kun taas William Crimsworth on rasittavan hyveellinen ja esimerkillinen mies, jonka ratkaisut ovat luontevia ja järkeviä tämän aikakaudelle. Samoin minua ärsytti The Professor -kirjan romanssin asetelma: William on miehenä opettaja, kun taas tämän vaimo Frances on oppilas. Vaikka tämä asetelma toistuukin jossain määrin Kotiopettajattaren romaanissa - Jane on kotiopettajatar ja herra Rochester varakas tilanomistaja - on Janen ja Rochesterin romanssissa kuitenkin enemmän syvyyttä ja tasa-arvoisuutta.

The Professor oli mielenkiintoinen sillä sitä lukiessa pääsee näkemään Charlotte Brontën kehittymisen ja tyylin muuttumisen (ja myös sen säilymisen) kirjailijana. Seuraavaksi lukulistalla on Syrjästäkatsojan tarina, jossa aihepiiri on pitkälti sama kuin The Professorissa, mutta päähenkilönä on nainen.

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista, että bloggasit tästä! Itse asiassa itse en ole ihan varma, olenko koskaan lukenut tätä (hämärä mielikuvani on, että ehkä mahdollisesti joskus kauan sitten). Pohdimme juuri kaverini kanssa, otammeko Professorin tai Syrjästäkatsojan tarinan lukupiirikirjaksemme, mutta päädyimme jälkimmäiseen. Olen sen lukenut joskus kauan sitten, ja se oli todella hieno lukukokemus. Jos et ole lukenut, niin suosittelen!

  Mutta pitäisi lukea tämä Professorikin (uudestaan?), niin olisin varmasti lukenut sen. Vaikka luulen kyllä tämän kuvauksesi sekä muun lukemani perusteella, etten varmaan ihan järkyttävästi ihastu siihen. Mutta on se kuitenkin Charlotte Bronten kirjoittama, mikä tarkoittaa, että se ansaitsee tulla luetuksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syrjästäkatsojan tarina odottaa lukuvuoroaan e-kirjamuodossa! Professori valikoitui minulla lukulistalle vähän sattumalta: kirja ei kuulostanut kovin mielenkiintoiselta mutta Bronte kirjailijana ja Belgia tapahtumapaikalta saivat minut lukemaan teoksen. Tämä oli kuitenkin mielenkiintoinen, sillä en ollut aikaisemmin lukenut Charlotte Bronten aikaisempaa tuotantoa - tässä näkyy selkeästi ero Kotiopettajattaren romaaniin.

   Poista