maanantai 6. huhtikuuta 2015

White Masks

Kirjoittaja: Elias Khoury
Kääntäjä: Maia Tabet
Julkaistu: 1981 (käännös 2010)
Alkuperäinen nimi: الوجوه البيضاء (Al-Wujûb al-baydâ)
Kustantaja: Maclehose Press
Sivumäärä: 268

Elias Khouryn White Masks kuvaa Libanonia yhden miehen kuoleman kautta. Kaikki teoksen hahmot liittyvät jollakin tapaa murhattuun mieheen, jonka kuolema lopulta jää selvittämättä.

Teos keskittyy luku kerrallaan eri hahmoihin, ja vaikka hahmot liittyvät toisiinsa ei ratkaisu ole kuitenkaan onnistunut Khouryn kirjassa. Tapahtumat jäävät irralliseksi eikä kirjailija onnistu luomaan henkilöhahmoista eläviä ja todentuntuisia. Kirjallisesti teoksen White Masks juoni on siis olematon, samoin hahmokehitys.

Kirjalle täytyy kuitenkin antaa kunniaa siitä, miten se kuvaa elämää Beirutissa. Vaikka juonellisesti ja hahmollisesti White Masks olikin pettymys, oli se silti jälleen kurkistusikkuna libanonilaiseen elämään. Khouryn kirjassa hahmot jatkavat päivittäistä elämäänsä vaikka pojat palaavatkin marttyyreina takaisin ruumisarkusta ja vaikka ympärillä onkin levotonta: arkiset askareet on kuitenkin tehtävä. Samalla White Masks näyttää lukijalle sisällissotien seurauksia. Julmuuksiin ja vääryyksiin tottuu, sodasta tulee arkea.

Odotin Elias Khouryn teokselta enemmän, joten kirja oli pettymys rikkonaisuudessaan. White Masks oli hieman mitäänsanomaton kirja, sellainen, joka hukkuu muiden lukukokemuksien joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti