maanantai 25. toukokuuta 2015

Surma surutalossa

Kirjoittaja: Mauri Sariola
Julkaistu: 1973
Kustantaja: Gummerus
Sivumäärä: 229

Olavi Susikoski on saanut kutsun hautajaisiin: Siiri-täti lasketaan pian maan multaan. Hautajaisissa tapahtuu kuitenkin toinenkin traaginen kuolemantapaus, kun kirkkoherra Palm kuolee kesken muistotilaisuuden. Susikoski ryhtyy selvittämään tapahtunutta kun käy ilmi, ettei Palmin kuolema ollut välttämättä tapaturmainen...

Mauri Sariolan Susikoski-dekkarit ovat rikoskirjallisuuden suosikkejani Agatha Christien Poirot- ja Neiti Marple -kirjojen ohella. En juurikaan pidä ruotsalaisesta dekkarityylistä niiden harvojen kirjojen perusteella joita olen tähän mennessä lukenut: tuntuu, että niissä pääosassa on aina ongelmainen poliisietsivä ja sävy on vähän turhankin tumma. Vielä on tosin paljon ruotsalaisia kehuttuja dekkaristeja kokeilematta, joten en mene vielä sanomaan lopullista tuomiotani.

Sariolan Olavi Susikoski on jollakin tapaa Christien dekkarien ja lukemieni ruotsalaisdekkarien päähenkilöiden välimuoto. Yksinäinen, mutta ei kuitenkaan niin masentunut tai alkoholisoitunut kuin ruotsalaisdekkareissa. Sopivasti siis karu ja rosoinen hahmo, mutta ei kuitenkaan liikaa.

Surma surutalossa on yksi suosikeistani Sariolan dekkareista: varsinkin loppukohtaus on sekä kuvaannollisesti että kirjaimellisesti hyytävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti