lauantai 16. toukokuuta 2015

Ticket to Paradise

Kirjoittaja: Ben Stubbs
Julkaistu: 2012
Kustantaja: HarperCollins
Sivumäärä: 302

Ben Stubbsin Ticket to Paradise on matkakertomuksen, muistelmien ja tietokirjan hybridi. Stubbs lähtee Australiasta Paraguayhin tutkimaan löytyisikö Paraguaysta "Uusi Australia" - 1800-luvun lopulla perustettu utopistinen ja sosialistinen yhteisö.

Ticket to Paradise oli mielenkiintoinen teos, sillä vaikka "Uudesta Australiasta" ei ollutkaan juuri mitään jäljellä, törmäsi Ben Stubbs matkallaan utopististen mennoniitti- ja natsiyhteisöjen perustajien jälkeläisiin. Teos sisälti paljon faktaa ja historiaa, mutta lukeminen ei silti ollut puisevaa, vaan Stubbs on onnistunut kirjoittamaan sekä asiapitoisen että hauskan matkakertomuksen.

Kirja oli kiintoisa myös siitä näkökulmasta, että utopistisien yhteisöjen perustaminen on mielestäni hyvin mielenkiintoinen ilmiö. Australiaan on aikoinaan perustettu suomalaisiakin utopiayhteisöjä, jotka kuitenkin ovat ajan saatossa kaatuneet oman mahdottomuuteensa ennemmin tai myöhemmin.

Tämän näkökulman lisäksi Stubbs tuo kirjassaan Ticket to Paradise esiin yhteisöjen jälkeläisten omat identiteettikysymykset ja ongelmat. Jos vanhempasi ovat syntyneet Paraguayssa, mutta he olivat australialaisten siirtolaisten lapsia, oletko itse paraguaylainen vai australialainen? Monet Stubbsin tapaamat ihmiset sanoivat jääneensä tavallaan "jumiin" kahden maan välille. Tämä näkökulma kiinnosti minua henkilökohtaisistakin syistä: kaksoiskansalaisena ja melkein puolet elämästäni ulkomailla asuneena koen itsekin olevani ainakin osittain kahden maan välissä enkä kuuluvani täysin kumpaankaan.

Ticket to Paradise oli siis kiintoisa ja hauskasti kirjoitettu matkakertomus, jonka teemat jäivät mieleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti