sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Turtle Beach

Kirjoittaja: Blance d'Alpuget
Julkaistu: 1981
Kustantaja: A&U House of Books
Sivumäärä: 296

Judith Wilkes, australialainen kunnianhimoinen journalisti, jättää perheensä taakseen ja matkustaa Malesiaan tekemään erikoisreportaasia maan pakolaiskriisistä. Kymmenen vuotta aikaisemmin Judithin ura lähti nousukiitoon juuri Malesiassa, mutta maa on myös täynnä kipeitä muistoja, jotka Judith haluaisi vain unohtaa. Reportaasia tehdessään Judith tutustuu Minouhun, ranskalais-vietnamilaiseen australialaisen diplomaatin vaimoon, jolla on ihan oma päämääränsä...

Blanche d'Alpuget on paitsi kirjailija, myös erään Australian aikaisemman pääministerin, Bob Hawken, vaimo. Turtle Beach, joka on julkaistu 1980-luvun alussa on siis myös hyvin poliittinen teos ja kuvastaa liki neljänkymmenen vuoden takaista poliittista tilannetta paitsi Etelä-Aasiassa, myös Australiassa.

Itsessään ja kirjallisena teoksena Turtle Beach ei oikeastaan juuri sykähdyttänyt. Blanche d'Alpuget kuljettaa kyllä lukijaansa taitavasti tapahtumapaikasta toiseen, esittelee erilaisia ja uskottavia hahmoja ja nivoo menneisyyden tapahtumat kirjan nykyhetkeen sulavasti. Jokin kirjasta jäi silti puuttumaan ja lukukokemus maistui puulta.

Kirjan ansio on kuitenkin siinä, että se on jälleen ajankohtainen Australiassa. Maa on eri, olosuhteet ovat erilaiset, päättäjät ovat muuttuneet - mutta kansainvälinen pakolaiskriisi pysyy. Turtle Beach kuvaa pakolaisvihamielisyyttä ja laitonta pyrkimistä maahan Malesiassa: nyt 2010-luvun puolivälissä samat kysymykset puhuttavat Australiaa, joka tiukensi hiljattain venepakolaisia koskevia säädöksiä ja jonka ylläpitämät pakolaiskeskukset Tyynen meren saarilla muistuttavat vankiloita.

Kaiken kaikkiaan Turtle Beach oli ajatuksia herättävä teos teemojensa puolesta, vaikkakin se kirjana jäi mielestäni jollakin tapaa vajavaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti