tiistai 30. kesäkuuta 2015

Arnellin perhe

Kirjoittaja: Anni Swan
Julkaistu: 1949
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 188

Arnellin perhe asuu ahtaissa oloissa Helsingissä. Perheen isä Martti tuomittiin muutamaa vuotta aikaisemmin vankeuteen pankin rahojen varastamisesta: vankilasta päästyään hän ei halunnut jäädä Suomeen, jossa maine oli tahrattu vaan muutti Australiaan etsimään sieltä toimeentuloa. Äiti Helena, Mauri, Mirkka, Erkki ja Laura odottavat herra Arnellin vaurastuvan sen verran, että tällä olisi rahaa maksaa heillekin matka Australiaan. Heille tarjoutuu kuitenkin yllättävä tilaisuus lähteä odotettua aikaisemmin Arnellin farmille eteläiselle pallonpuoliskolle, kun pankinjohtaja tarjoaa matkarahat.

Olen tässä pikkuhiljaa lukenut uudestaan Anni Swanin Kootut kertomukset -nuortensarjaa. Tähän mennessä luettuina ovat Tottisalmen perillinen, Pikkupappilassa sekä Ulla ja Mark. Arnellin perhe on 11-osaisen sarjan viimeinen osa, eivätkä sen tapahtumat liity yhteenkään sarjassa aikaisemmin ilmestyneeseen kirjaan.

Anni Swanin Arnellin perhe on siitä hauska kirja, että se sijoittuu paitsi Helsinkiin, joka on synnyinkaupunkini, myös Queenslandiin, nykyiseen kotipaikkaani. Kirjan Australia-kuvaus on tosin auttamattoman vanhainaikainen ja aboriginaalien kuvaus on myös pikemminkin rasistinen kuin todenmukainen. Kirja oli silti mielenkiintoinen, oman aikansa tuotos ja kuvaus sekä Helsingistä että Australiasta.

Kuten muutkin Anni Swanin kirjat, myös Arnellin perhe pyrkii olemaan jossain määrin opettavainen ja korostamaan hyveitä kuten rehellisyyttä, katumista, ahkeruutta ja anteeksiantoa. Vaikka kirjan puitteet eivät olekaan välttämättä kestäneet aikaa, olen silti sitä mieltä että sen perusopetukset lähimmäisenrakkaudesta ahkeruudesta ja rehellisyydestä ovat nykypäivänä aivan yhtä relevantteja kuin liki seitsemänkymmentä vuotta sitten kirjan ilmestyessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti