maanantai 15. kesäkuuta 2015

Isän nimeen

Kirjoittaja: Kjell Westö
Suomentaja: Katriina Savolainen
Julkaistu: 2001
Alkuperäinen nimi: Vådan av att vara Skrake
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 431

Isän nimeen on sukutarina isoisä Bruno Skrakesta, tämän pojasta Werneristä ja pojanpojasta Wiktorista, joka toimii myös tarinan kertojana.

Ostin Kjell Westön kirjoja rakastavana romaanin Isän nimeen e-kirjana: aikaisemmin olen lukenut Westön tuotannosta kirjat Missä kuljimme kerran, Älä käy yöhön yksin ja Kangastus 38. Kaikista kolmesta olen pitänyt suunnattomasti. Missä kuljimme kerran ja Älä käy yöhön yksin ovat polveilevia, lukijaa vuosien halki kuljettavia tiiliskiviä, Kangastus 38 taas utuisempi, yhteen vuoteen keskittyvä teos. Isän nimeen putoaa kirjoitustyylillisesti johonkin näiden välille.

Vaikka Kjell Westö onkin lempikirjailijani, täytyi kai senkin päivän tulla kun luen tämän kirjoittaman kirjan, joka ei herätä pelkkää ihastusta. Isän nimeen oli kyllä hyvin kirjoitettu, sukutarinaltaan mielenkiintoinen ja hahmot eläviä - aivan kuten muissa lukemissani Westön kirjoissa - mutta jotain puuttui silti. Romaani jäi mielestäni etäiseksi. Luultavasti tähän on syynä se, että kirja koostuu katkelmista, muistikuvista, satunnaisista tapahtumista ja on siten rakenteeltaan kovin sirpaleinen. Ehkä syynä oli myös se, että Isän nimeen ei käsittele yhtä vahvoja henkilöhahmoja ja tunteita kuin muut lukemani Westön romaanit ja jäin kaipaamaan näiden käsittelyä.

Loppujen lopuksi voisi sanoa, että Isän nimeen oli mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu kirja - ehdottomasti lukemisen arvoinen siis! Tässä kirjassa oikeastaan ainut mikä kiikasti oli sen kirjoittaja: vertasin jatkuvasti tätä teosta aikaisempiin Kjell Westön mestariteoksiin. Jos olisi lukenut tämän ja sitä ei olisi kirjoittanut Kjell Westö, olisin varmasti pitänyt tästä paljon enemmän. Nyt odotin edellisten lukemieni perusteella jotain aivan huikaisevaa ja kun Isän nimeen ei tähän yltänyt, petyin. Isän nimeen on siis taitavasti ja koskettavasti kirjoitettu kirja, mutta ei kuulu Kjell Westön parhaimmistoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti