perjantai 12. kesäkuuta 2015

Liesilauluja

Kirjoittaja: L. Onerva
Julkaistu: 1916
Kustantaja: Otava (e-kirja julkaistu Project Gutenbergissä)
Sivumäärä: 134

L. Onervan runokokoelma Liesilauluja on keikkunut lukulistalla vaikka kuinka kauan. Nyt sain hyvän syyn lukea tämän teoksen Kirjan vuoden lukuhaasteen myötä. Jostain syystä juuri Liesilauluja on valikoitunut kaikista Onervan runokirjoista TBR-listalleni - kenties syynä on se, että teos löytyy Project Gutenbergin suomenkielisistä kokoelmista.

Liesilauluja ei kuitenkaan juuri sykähdyttänyt. Pidin kyllä muutamasta runosta, ja erityisesti L. Onervan muutamat luontokuvaukset olivat kauniita, mutta kokonaisuutena runokokoelma jätti minut kylmäksi. Tosin tässä tapauksessa voi hyvin olla, että "vika" on lukijassa. En ole koskaan oikein "oppinut" lukemaan runoja, vaikka joistain kokoelmista pidänkin. Näin yleisesti ottaen pidän myös enemmän modernimmasta runoudesta, joskaan aivan abstrakti runous ei sekään kolahda. Kielellä kikkailu ja odottamattomat sanavalinnat ihastuttavat minua runoudessa, sen sijaan perinteinen kertova ja kuvaileva runous on harvoin mieleeni.

Liesilauluja-kokoelman perusteella tulee siis tuskin luettua L. Onervan runoja tämän enempää, mutta romaani Mirdja pysyy edelleen lukulistallani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti