lauantai 27. kesäkuuta 2015

The City of Your Final Destination

Kirjoittaja: Peter Cameron
Julkaistu: 2002
Kustantaja: Fourth Estate
Sivumäärä: 312

Omar Razaghi on onnistunut ryssimään pahasti. Omarin tarkoituksena on kirjoittaa elämäkerta eteläamerikkalaisesta kirjailijasta, Jules Gundista, ja hän on saanut tarkoitusta varten apurahan: ainoa ongelma on vain se, että perikunta ei tahdo myöntää lupaa elämäkerran kirjoittamiseen. Apurahahakemukseseensa Omar on kuitenkin jo kirjoittanut saaneensa luvan, ja osa rahoisakin on käytetty. Hänelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin lähteä Uruguayhin paikan päälle kysymään perikunnalta, josko se muuttaisi mielensä.

Peter Cameronin The City of Your Final Destination on yksi tämän vuoden parhaista kirjoista. En oikeastaan edes tiedä, miksi kirja viehätti minua niin paljon: joskus kirjat vain viehättävät. The City of Your Final Destination on kokoelma upeasti rakennettuja ja monimutkaisia hahmoja, erikoisia ja silti niin todellisia ihmissuhteita ja ihmiskohtaloita.

Jules Gundin perikunta Uruguayssa koostuu kirjailijan vaimosta, Carolinesta, kirjailijan rakastajattaresta, Ardenista, sekä kirjailijan veljestä, Adamista. Kun Omar saapuu paikalle, hän tapaa paitsi perikunnan myös Ardenin ja Julesin tyttären, Portian, sekä Adamin kumppanin Peten. Asumisjärjestelyt ovat pienessä kylässä jokseenkin erikoiset. Arden, Caroline ja Portia, entinen rakastajatar, entinen vaimo ja edellisen tytär elävät sulassa sovussa keskenään: naapurissa asuu Adam sekä tämän parikymmentä vuotta nuorempi poikaystävä Pete. Myös Omarin ihmissuhteet ovat solmussa: isä ja äiti tahtoivat pojastaan lääkäriä, tyttöystävä Deirde taas haluaisi Omarin ottavan vastuun omasta elämästään.

Uruguaylainen pikkukylä on viimein paikka, jossa kaikkien tiet kohtaavat. Asiat selvitetään, mutta aina ne eivät selviä sillä tavoin, kuin asianomaiset haluaisivat.

The City of Your Final Destination on upea ja koskettava kertomus eri ihmiskohtaloista, menneisyyden virheistä ja tulevaisuuden toivosta. Pidin kovasti, ja tämä saattaa joskus vielä päätyä uusintalukuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti