torstai 11. kesäkuuta 2015

Viikko 1 - Paras viime vuonna lukemani kirja

Sivusinkin vuoden 2014 parhaita kirjoja jo viime vuoden lopun vuosikoosteessa. Minulla on paljon lempikirjoja, mutta vuoden 2014 parhaan kirjan palkinnon taitaa kuitenkin pokata Kjell Westön Kangastus 38.

Lainaus omasta bloggauksestani: "Asianajaja Claes Thunen ystävien Keskiviikkokerho kokoontuu säännöllisesti. Vuonna 1938 kerhossa puhutaan politiikkaa: Saksan uhka leijuu Euroopan yllä. Keskustelu käy kiivaana: ovatko Saksa ja Hitler sittenkään uhkia, vai mahdollisuus? Samalla Thunen vastikään palkattu sihteerin rouva Wiikin elämään astelee henkilö, joka herättää henkiin kipeitä muistoja."

Aikaisemmin kirjoitin myös, että Kangastus 38 on kuin mustavalkoelokuva. Siinä on mukana synkkää tunnetta, mutta kirja vie mukanaan heti ensimetreiltä lähtien. Kirjan nimi on hyvin kuvaava: teos jää kangastukseksi niin hahmoille kuin lukijoillekin.

Suhtauduin kirjaan aluksi hieman epäilevästi, koska sen tyyli erosi niin paljon aikaisemmista lukemistani Westön romaaneista. Missä kuljimme kerran ja Älä käy yöhön yksin ovat paljon polveilevampia, moniulotteisempia, kuvailevampia ja rönsyisempiä teoksia, ja juuri noihin ominaisuuksiin ja Helsinki-kuvaukseen ihastuin niissä molemmissa. Kangastus 38 epäilytti tiiviytensä puolesta: ajallisesti romaani sijoittuu vain yhteen vuoteen siinä missä aikaisemmin mainitut kattavat kokonaisen sukupolven vaihdoksen, samoin hahmokavalkadi on paljon suppeampi. Kangastus 38 yllätti silti täysin, pääosin positiivisesti. Viime vuoden parasta kirjaa on vaikea valita, mutta Kjell Westön Kangastus 38 on ehdottomasti viime vuoden paras lukukokemus.

4 kommenttia:

 1. Minulla on ollut Kangastus jo pitkään lukulistalla, mutta en ole vielä päässyt siihen asti. Vielä ehtii ja kirja ei karkaa mihinkään hyllystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangastukselle kannattaa myös varata aikaa!

   Poista
 2. Kangastus 38 onkin huippu kirja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi melkein laittaa uusintalukulistalle!

   Poista