torstai 25. kesäkuuta 2015

Viikko 3 - Suosikkisarjani

Tämäpä meni vaikeaksi! Pidän niin monista sarjoista, ensimmäisenä mieleeni tulevat lapsuuden suosikit L.M. Montgomeryn Anna-sarja sekä J.K. Rowlingin Harry Potterit: Viisasten kivi, Salaisuuksien kammio, Azkabanin vanki, Liekehtivä pikari, Feeniksin kilta, Puoliverinen prinssi ja Kuoleman varjelukset. Vaakakuppi kallistuu kuitenkin Anna-sarjaan: nykyhetkessä Anna-sarja viehättää enemmän sekä nostalgia-arvonsa että sisältönsä takia, kun taas Harry Potterit ovat ehkä hieman enemmän rakkaita muistoja lapsuudesta.

Anna-sarja viehättää minua myös siksi, että myös mummoni ovat lukeneet kyseistä sarjaa lapsena. Usein tavatessani eri-ikäisiä naisia eri maista lähes kaikki mainitsevat kuitenkin lukeensa Vihervaaran Annasta kertovia kirjoja lapsuudessaan, mikäli aihe tulee puheeksi. Harry Pottereilla on myös varmasti tulevaisuudessa samankaltainen asema, mutta nykyisyydessä Anna-sarja sitoo sukupolvia toisiinsa, etenkin naisia. Kirjasarja tuntuu jotenkin läheisemmältä, kun sen voi jakaa tärkeiden ihmisten, kuten isovanhempien, kautta.

Pidän toki Anna-kirjoista muutenkin, kuin vain tunnearvon takia. L.M. Montgomeryn maailma on viaton ja kujeileva, joskin kirjat käsittelevät aika ajoin myös vakavampia aiheita. Anna on sankarittarena hauska ja hyväsydäminen, ei liian täydellinen mutta ei myöskään liian paheellinen ollakseen antisankari. Sopivasti samastuttava, mutta samalla kuitenkin esikuvaksi sopiva. Kirjan miljöö on myös vallan ihastuttava: Prinssi Edwardin saari houkuttelee myös matkakohteena, pääsääntöisesti Anna-kirjojen inspiroimana.

L.M. Montgomeryn Anna-sarjaan kuuluvat kirjat Annan nuoruusvuodet, Anna ystävämme, Annan unelmavuodet, Anna opettajana, Anna omassa kodissaan ja Annan perhe sekä teokset Sateenkaarinotko ja Kotikunnaan Rilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti