maanantai 22. kesäkuuta 2015

Ylpeys ja ennakkoluulo

Kirjoittaja: Jane Austen
Suomentaja: Sirkka-Liisa Norkko-Turja
Julkaistu: 1813 (suomennos 1920)
Alkuperäinen nimi: Pride and Prejudice
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 368

Rouva Bennetillä on vain yksi tavoite: saada kaikki viisi tytärtään naimisiin. Herra Bennet ei kuitenkaan ole kovin sitoutunut vaimonsa tavoitteeseen.

Jane Austenin klassinen rakkausromaani Ylpeys ja ennakkoluulo keskittyy erityisesti Elizabethiin, perheen toiseksi vanhimpaan tyttäreen. Teos kuitenkin kertoo myös Elizabethin sisarista: vanhimmasta, kiltistä Janesta, kolmannesta, kirjaviisaasta Marysta ja hupakkomaisista Kittystä ja Lydiasta.

Ylpeys ja ennakkoluulo on hyvin samantapainen kuin aikaisemmin Austenilta lukemani Järki ja tunteet sekä Kasvattitytön tarina. Myös tässä romaanissa järkevyydelle ja rationaaliselle ajattelulle annetaan paljon painoa: tunteet näyttelevät sivuosaa, joskin tärkeää sellaista. Austenin romaaneissa tuntuu olevan vahvasti myös moraalinen asetelma. Järkevyydellä ja hyvyydellä varustettu päähenkilö saa aina kärsimysten jälkeen onnellisen lopun, kun taas humputtelevat ja impulsiiviset sivuhahmot puolestaan saavat lopussa ajattelemattomuuden ja välinpitämättömyyden palkan.

Pidin kovasti Ylpeydestä ja ennakkoluulosta, jopa enemmän kuin hyvin samantapaisia teemoja käsittelevästä Järjestä ja tunteista. Jälkimmäisessä minua häiritsi sisarusten välinen syvä kontrasti, jonka seurauksena Marianne tuntui melodramaattiselta ja epäuskottavalta hahmolta. Tässä kirjassa puolestaan kaikki Bennetin tyttäret ovat uskottavia hahmoja, eikä Elizabeth ole päähenkilönä täydellinen. Päinvastoin: oikeastaan suuri osa kirjan juonesta keskittyy Elizabethin erehdykseen tämän tarrattua liikaa ensivaikutelmaansa.

Kaiken kaikkiaan Jane Austenin klassikkoromaani Ylpeys ja ennakkoluulo on rakkaustarina, joka kannattaa lukea.

2 kommenttia:

  1. Ylpeys ja ennakkolulo on minusta paras Jane Austenin kirjoista, ja kirjasta tehty BBC:n sarja, jossa Colin Firth näyttelee Mr Darcy on aivan mahtava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen pitänyt tästä tähän mennessä eniten! Ja tuo BBC:n sarja on aivan ihana :)

      Poista