torstai 30. heinäkuuta 2015

Blood Zero Sky

Kirjoittaja: J. Gabriel Gates
Julkaistu: 2012
Kustantaja: HCI Books
Sivumäärä: 369

May Fields on Companyn pääjohtajan tytär ja tämän myötä julkkis - sekä todennäköinen Blackie. Mayn elämä kuitenkin muuttuu täysin, kun hänen projektitoverinsa ja paras ystävänsä Randal kertoo, että ennusteet osoittavat Companyn tekevän tappiota seuraavan vuoden aikana. Tappiota ei ole tapahtunut neljännesvuosisataan, ja Mayn ja Randalin kertoessa ennusteesta Companyn johtokunnalle tapahtuu pommi-isku. Salaperäinen nainen johdattaa Mayn pois vaarasta, ja samalla Mayn elämä muuttuu kokonaan. Hän saa tietää, että on olemassa ihmisiä, jotka vastustavat Companya ja että hänen aikaisempi elämä on ollut valheiden ympäröimä.

J. Gabriel Gatesin Blood Zero Sky päätyi lukulistalle kun marssin kirjastoon ja pyysin kirjastonhoitajaa suosittelemaan minulle jotain sen perusteella, että pidän dystopioista. J. Gabriel Gatesin dystopiassa maailmaa hallitsee ainoastaan kaksi yritystä, jotka myöhemmin sulautetaan yhdeksi ainoaksi valtavaksi kokonaisuudeksi. Yritys eli Company toimii vain ylimmän johtoportaan hyväksi: alemman tason työntekijät tekevät töitä lyhentääkseen velkaansa Companylle. Blood Zero Skyn maailmassa Company tarjoaa kaikki tuotteet ja palvelut hirmuhinnoilla - ja näitä on mahdollista ostaa ainoastaan ottamalla velkaa. Company on jonkinlainen kapitalistinen kommunistisysteemi: ei ole kilpailua, ja valtiona toimivalla Companylla on monopoli ja täysi valta kansantalouden suhteen. Tämän lisäksi Company on kuin Big Brother: se vahtii kansalaistensa kaikki liikkeitä, kontrolloi ja omistaa median, määrittää hyväksyttävän uskonnon ja elämänkatsomuksen.

Juuri Blood Zero Skyn maailma oli minusta kiehtova. Juoni oli nopeatempoinen, mutta loppuratkaisua lukuunottamatta hyvin ennalta-arvattava. Jo kauan ennen kuin kirja paljasti salaperäisen naisen sekä kapinallisten soluttautujan R:n henkilöllisyyden minulla oli vahva käsitys siitä, keitä nämä olivat. Loppuratkaisu sen sijaan yllätti oikeastaan täysin, mutta tuntui jollakin tapaa liian helpolta ratkaisulta päättää kirja.

Pidin siis J. Gabriel Gatesin kirjasta paljon, vaikka siinä pieniä puutteita olikin. Syynä tähän on kenties se, että nuorille suunnattuja dystopiakirjoja lukiessani minua häiritsee yleensä se, kuinka paljon teinidraama saa tilaa. Hyvä esimerkki on Divergent-sarja, jonka vaihtoehtoinen todellisuus oli kiehtova, mutta jossa Trisin ja Fourin rakkaustarina oli mielestäni liian keskiössä. Vaikka Blood Zero Sky ei jätä päähenkilöiden rakkauselämää ruotimatta, saa dystopinen yhteiskunta paljon enemmän tilaa kuin vastaavissa genren kirjoissa joita olen aikaisemmin lukenut.

Blood Zero Sky sopii mielestäni hyvin luettavaksi myös aikuisille nuorten lisäksi: ensinnäkin päähenkilö on jo kahdenkymmenen paremmalla puolella ja kuten jo aikaisemmin sanoin, teinidraama jää tässä teoksessa suhteellisen vähälle. Vaikka en pidäkään J. Gabriel Gatesin luomaa dystopista maailmaa mitenkään todennäköisenä kehityksenä, oli kirja silti mielenkiintoinen uhkakuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti