maanantai 6. heinäkuuta 2015

Exile

Kirjoittaja: Jakob Ejersbo
Kääntäjä: Mette Petersen
Julkaistu: 2009 (käännös 2011)
Alkuperäinen nimi: Eksil
Kustantaja: Maclehose Press
Sivumäärä: 334

Jakob Ejersbon Exile kertoo expat-yhteisön nuorten kokemuksista Tansaniassa. Viisitoistavuotias Samantha käy koulua sisäoppilaitoksessa useiden eri maista tulevien maahanmuuttajien lasten kanssa. Exile kuvaa Afrikkaa expatin näkökulmasta ja kertoo siitä, miten vaikeaa on olla nuori ja miten se on vielä vaikeampaa kahden maan ja eri kulttuurien välillä.

Exile ei todellakaan ole mikään piristävä kirja. Samantha on päähenkilönä välillä raivostuttava ja rasittava, mutta aina kuitenkin aito. Henkilöhahmot mokailevat ja joutuvat ongelmiin, sekaantuvat päihteisiin ja tekevät mitä lystäävät. Samantha ja tämän ystävät eivät tunne kuuluvansa Tansaniaan, mutta eivät kyllä omaan kotimaahansakaan, jossa he ovat asuneet vain muutamia varhaislapsuuden vuosia. Expatriaattien lapset ovat kotonaan ainoastaan omituisessa välimuodossa, omassa kuplassaan sisäoppilaitoksessa.

Vaikka oma kokemukseni kahden maan välille jäämisestä on täysin erilainen kuin Exilen Samanthalla, niin Jakob Ejersbon romaani kolahti ja kovaa. Parhaiten kirjaa kuvaa ehkä sanalla väkevä. Jokainen sana on painava, jokainen lause harkittu.

Exile on osa Ejersbon kirjoittamaa Afrikka-trilogiaa, jonka kaikki osat - Exilen lisäksi Revolution ja Liberty - julkaistiin kirjailijan kuoleman jälkeen. Pidin Exilesta niin paljon, että toivottavasti Revolution ja Liberty pääsevät jossain välissä lukulistalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti