perjantai 10. heinäkuuta 2015

Idän pikajunan arvoitus

Kirjoittaja: Agatha Christie
Suomentaja: Leena Karro
Julkaistu: 1934 (suomennos 1937)
Alkuperäinen nimi: Murder on the Orient Express
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 217

Idän pikajuna suuntaa Istanbulista kohti länttä, mukanaan yllättävän paljon matkustajia. Jugoslaviassa juna juuttuu lumeen, matka ei jatku ja aamulla yksi matkustajista löydetään kuolleena. Junayhtiö vetoaa Poirotiin: murha on saatava selvitetyksi ennen seuraavalle asemalle pääsyä. Ja niinpä Hercule Poirot ottaa pienet harmaat aivosolunsa käyttöön...

Agatha Christien klassikkodekkari Idän pikajunan arvoitus on yksi suosikkidekkareistani. Kaikki varmaan tuntevat loppuratkaisun, joka on oikeastaan aika epätyypillinen. Samalla Idän pikajunan arvoitus myös käsittelee moraalia ja oikeuden ottamista omiin käsiin aivan eri tavalla kuin Christien muut Poirot-dekkarit. Yleensähän Hercule Poirot luottaa lujasti maallisen oikeuslaitoksen yksinoikeuteen päättää rangaistuksista ja kuolemantuomioista, ja tuomitsee murhan tilanteessa kuin tilanteessa, aina ja kaikkialla.

Idän pikajunan arvoitus on dekkari, jota luen mielelläni uudelleen ja uudelleen. Tämän jaksaa lukea montakin kertaa, vaikka loppuratkaisu olisikin tiedossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti