sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Jäniksen vuosi

Kirjoittaja: Arto Paasilinna
Julkaistu: 1975
Kustantaja: Gummerus
Sivumäärä: 182

Kesäisellä työmatkalla toimittaja Kaarlo Vatanen ja tämän työpari valokuvaaja ajavat vahingossa jäniksen yli, joka onnekseen vain loukkaantuu lievästi. Vatanen lähtee jäniksen perään ja jää sille tielle: taakse jäävät työpaikka, vaimo ja kaupunkilaistunut elämäntapa, johon Vatanen on lopen kyllästynyt.

Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi on kirjailijan kenties tunnetuin teos, joka julkaistiin kiinalaisen kalenterin mukaan jäniksen vuonna 1975. Kirjaa on myös käännetty usealle kielelle, itsekin bongasin tämän englanniksi lähikirjastosta.

Jäniksen vuosi on yhtäaikaa hauska ja oivaltava, kepeä mutta silti syvällinen. Mietin etukäteen hieman, pitäisinkö tästä, sillä olin aikaisemmin lukenut Tuomas Kyrön teoksen Kerjäläinen ja jänis joka on mukaelma Jäniksen vuodesta sekä yksi parhaista lukemistani kirjoista. Mietin, yltäisiköhän tämä alkuperäinen Paasilinnan teos Kerjäläisen ja jäniksen tasolle. Toisaalta taas pidin Arto Paasilinnan Onnellisesta miehestä kovasti.

Paasilinnan Jäniksen vuosi yllätti kuitenkin positiivisesti: pidin tästä enemmän kuin Onnellisesta miehestä. Kirjassa on sama paasilinnamainen hauskuus ja satiirisuus sekä samantyyliset surrealistiset juonenkäänteet, mutta mielestäni Jäniksen vuosi menee Onnellista miestä enemmän pintaa syvemmälle. Arto Paasilinna kyseenalaistaa kirjassaan tutun ja turvallisen elämän, johon suurin osa on tottunut. Jänis vie Vatasen mukanaan luontoon ja todelliseen vapauteen. Yllätyin kirjassa myös siitä, että vaikka yleensä en juurikaan pidä eläimistä päähahmoina, niin Paasilinnan jänis on kerrassaan ihastuttava eläinhahmo. Sopivasti eläin, mutta kuitenkin inhimillinen.

Kaiken kaikkiaan Jäniksen vuosi on hieno ja hauska teos, Arto Paasilinnan ehdotonta parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti