perjantai 24. heinäkuuta 2015

Nälkävuosi

Kirjoittaja: Aki Ollikainen
Julkaistu: 2012
Kustantaja: Siltala
Sivumäärä: 141

"Nälkä on se kissanpentu jonka Paju-Lauri pisti säkkiin ja hukutti avantoon. Se raapii pienillä kynsillään ja kynsäisyistä tulee vihlova kipu, sitten uusi raapaisu ja taas uusi, kunnes pentu uupuu ja putoaa säkin pohjalle ja painaa siellä raskaana, vetää säkkiä alas, kerää voimansa ja aloittaa uuden myllerryksen."

Aki Ollikaisen esikoiskirja Nälkävuosi on pysäyttävä. Teos ei ole sivumäärällisesti kovinkaan pitkä, alle 150 sivua, mutta tästä huolimatta kirja kuvaa nälkävuotta 1867 syvältä ja kouraisten. Poikkeuksellisesti lainasin tähän alkuun kappaleen kirjasta, joka esiintyy myös takakannessa: katkelma kuvaa hyvin koko kirjaa. Nälkävuosikin ikään kuin raapii lukijaa havahtumaan, elämään Korpelan torpparien ja Renqvistin veljeksien kanssa 1800-luvun puolivälin vaikean nälkävuoden.

Nälkävuoden päähenkilöitä ovat köyhän Korpelan torpan perhe, vanhemmat Juhani ja Marja, lapset Mataleena ja Juho. Hauet ovat aivan liian laihoja, pettu on lopussa eikä jäkälällä uskalla jatkaa. Juhani täytyy jättää torppaan, Marja ja lapset lähtevät kerjuulle. Toisaalla varakkaammat Renqvistin veljekset, lääkäri Teo sekä apulaiskamreeri Lars, näkevät kyllä nälkävuoden seuraukset mutta eivät juurikaan joudu omakohtaisesti kokemaan nälkää.

Teos kuvaa piinaavasti nälkää ja kuolemaa, kärsimystä ja julmuutta. Toisaalta Aki Ollikaisen Nälkävuosi on lopulta myös toiveikas ja kertoo inhimillisyydestä hädän keskellä. Ehdottomasti yksi upeimmista tänä vuonna lukemistani kirjoista.

6 kommenttia:

 1. Tämä on hieno, hieno kirja, yksi parhaita ikinä lukemiani kotimaisia – ja millaisessa mitassa! Ihailen tiivistämisen taitoa ja kirkasta, selkeää ilmaisua, niissä Ollikainen on taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti samaa mieltä! Juuri tuo tiivistämisen taito ilman lyhyitä töksähteleviä lauseita: Ollikainen osaa sisällyttää niin monen ihmiselämän verrattain lyhyeen kirjaan.

   Poista
 2. Minua viehättää Ollikaisen tiivis ilmaisu. Uskomattoman hieno teos. Tuo kansi on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollain tapaa sanoisin, että Nälkävuosi on koruton kirja - ajoittaisesta runsaastakin kuvailusta ja mielikuvien käytöstä huolimatta. Tämä jää varmasti mieleen tämän vuoden luetuista, tämä oli kyllä nimenomaan uskomattoman hieno teos. Vähän harmittaa, ettei bloggaukseni tee oikeutta kirjalle, mutta tämä oli niitä kirjoja, joista oli vaikea kirjoittaa tarpeeksi hyvin.

   Poista
 3. Vieläkin hyytää kun ajattelee Nälkävuotta. Niin väkevä ja syvälle sattuva kirja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä päätyy kyllä ihan varmasti uusintalukuun!

   Poista