torstai 2. heinäkuuta 2015

Paul ja Virginia

Kirjoittaja: Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre
Suomentaja: O.A. Joutsen
Julkaistu: 1788 (suomennos 1905)
Alkuperäinen nimi: Paul et Virginie
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 136

Paul ja Virginia varttuvat Isle de Francen saarella yhdessä. Molempien äidit ovat kokeneet kovia - Virginian äiti meni naimisiin vastoin sukunsa tahtoa ja mies kuoli ennen tyttären syntymää, Paulin äiti puolestaan lankesi yläluokkaisen aatelismiehen turhiin lupauksiin, joka hylkäsi hänet - ja asuvat viereisillä tonteilla syrjäisessä laaksossa. Molemmat lapset kasvavat enkelimäisen hyviksi ja ystävällisiksi nuoriksi. Tragedia kohtaa perhepiiriä, kun Virginian vanha isotäti ottaa yhteyttä Ranskasta ja vaatii tyttöä luokseen.

Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierren 1700-luvun lopussa julkaistu Paul ja Virginia sijoittuu silloiselle Isle de Francelle, nykyiselle Mauritiukselle. Teos käsittelee vahvasti epäitsekästä rakkautta, vanhempien kunnioitusta, velvollisuutta sekä uskontoa.

Paul ja Virginia on hyvin idyllinen teos, kirja, jossa päähenkilöt uskonnon ja hyveen voimalla luovat oman kestävän onnensa ja ovat esimerkkinä muille. Samalla kirjassa on kuitenkin läsnä vahvaa draamaa: Paulin ja Virginian kaunis ja puhdas rakkaustarina päättyy traagisen onnettomasti.

Kirja oli oikeastaan samalla sekä hyvin pitkäveteinen että täynnä melodramaattisuutta: Paul oli varsinkin kiihkeänä nuorukaisena ahdingossaan paikoittain jopa koomista luettavaa. Samaan tapaan kuin Johann Wolfgang von Goethen Werther, myös Paul herättää myötähäpeää melodramaattisuudessaan.

Kaiken kaikkiaan Paul ja Virginia ei siis ollut erityisemmin kiintoisa teos, joskin kirja ilmentää hyvin aikakauden teemoja ja ihmisihannetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti